Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ απέρριψε σήμερα το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς, του 84χρονου στρατηγού των Σερβοβοσνίων που έχει καταδικαστεί για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διεθνές δικαστήριο του ΟΗΕ απέρριψε σήμερα το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς, του 84χρονου στρατηγού των Σερβοβοσνίων που έχει καταδικαστεί για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μλάντιτς εκτίει στη Χάγη ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο που διαδραμάτισε στον πόλεμο της Βοσνίας, μεταξύ 1992-95, στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 100.000 άνθρωποι. Μεταξύ των εγκλημάτων του ήταν και η σφαγή, τον Ιούλιο του 1995, περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και εφήβων στη Σρεμπρένιτσα. Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το 2017 και η ποινή του επικυρώθηκε από το Εφετείο το 2021.

Είχε υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης για ανθρωπιστικούς λόγους, επικαλούμενος την επιδείνωση της υγείας του και την «προχωρημένη, μη αναστρέψιμη» κατάστασή του.

Ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) έκρινε ότι πράγματι ο Μλάντιτς βρίσκεται «στα τελευταία στάδια της ζωής του» και χαρακτήρισε την κατάστασή του «φρικτή». Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Χάγης του διασφαλίζουν τη μέγιστη άνεση και ότι η ίδια η φυλάκισή του δεν επιδείνωσε την κατάστασή του.

«Δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη θεραπεία αλλού, η οποία να μην είναι διαθέσιμη στην Ολλανδία», συνόψισαν οι δικαστές.

Με βάση πρόσφατα δικαστικά έγγραφα και καταθέσεις, ο Μλάντις αντιμετωπίζει γνωστικές διαταραχές και έχει νοσηλευτεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα.

Η οικογένεια και οι δικηγόροι του, εξηγώντας ότι είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, ζητούσαν να επιτραπεί στον Μλάντιτς να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. «Ενημερωθήκαμε ότι το αίτημα μεταφοράς στη Σερβία απορρίφθηκε», είπε ο Ντάρκο Μλάντις, καταγγέλλοντας «τον κυνισμό και τον παραλογισμό» της απόφασης και κατηγορώντας ταυτόχρονα «τους γιατρούς της Χάγης» ότι επί έναν μήνα δεν κατάφεραν να διαγνώσουν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πολλές ενώσεις θυμάτων του πολέμου, μεταξύ των οποίων και εκείνη των μητέρων της Σρεμπρένιτσα, είχαν ζητήσει από τον MTPI να μην επιτραπεί η μεταφορά του στη Σερβία, κάτι που θα συνιστούσε «εξευτελισμό των θυμάτων και προσβολή στην αξιοπιστία των διεθνών δικαστηρίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ποιοι θα λάβουν «ραβασάκια» με φόρους από το… παρελθόν

Θα προπληρώσει αν βγει στις αγορές - Η διπλή επιτυχία της ΓΕΚ - Η ΑΜΚ της Trastor

Ο «τελικός» της πρώτης κάλπης για τη ΝΔ - Η παραίτηση με «σαμαρικό άρωμα» - Τα 1.076 νέα λεωφορεία

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider