Τελευταία ενημέρωση 18:14
Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης ενόπλου στο γυμνάσιο Αϊσέρ Τσαλίκ του Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ενώ στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται πλέον και η ταυτότητα του δράστη.
«Έχουμε 9 νεκρούς, 8 εκ των οποίων ήταν μαθητές και ένας καθηγητής. Έχουμε 13 τραυματίες, 6 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 3 σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Μουσταφά Τσιφτσί.
Οι γιατροί δίνουν μάχη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης τραυματιών, με αρκετούς εξ αυτών να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, γεγονός που εντείνει τους φόβους για περαιτέρω αύξηση του απολογισμού.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές εστιάζουν στην ταυτότητα και το προφίλ του δράστη, με τις πρώτες πληροφορίες να προκαλούν έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια στους σχολικούς χώρους.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο δράστης φέρεται να είναι ένας 14χρονος μαθητής της 8ης τάξης (τελευταία τάξη του γυμνασίου).
Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τη διαλεύκανση των συνθηκών της επίθεσης. Ο φερόμενος ως δράστης φέρεται να είχε απευθύνει απειλητικό μήνυμα μέσω των ΜΚΔ. «Να είστε έτοιμοι, σε λίγες μέρες θα γίνει επίθεση σε αυτό το σχολείο, να είστε έτοιμοι!», φέρεται να είχε γράψει, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ.
«Ένας μαθητής της 8ης τάξης Γυμνασίου, έχοντας φέρει όπλα στο σακίδιό του, μπήκε σε δύο τάξεις όπου βρίσκονταν μαθητές και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς. » ανέφερε νωρίτερα ο νομάρχης του Καραμανμάρας, Μουκερέμ Ουνλουέρ στο CNN Türk.
Νεκρός ο δράστης - Συνελήφθη ο πατέρας του
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του πατέρα του δράστη, Ισά Αράς Μερσινλί, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής της αστυνομίας στην πόλη. Οι αρχές εξετάζουν όλες τις πιθανές πτυχές της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων ευθυνών ή παραλείψεων από το οικογενειακό περιβάλλον του δράστη.
Νωρίτερα, ο Μουκερέμ Ουνουέρ ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι νεκρός. «Και αυτός έχει πεθάνει. Πυροβόλησε τον εαυτό του στη σύγχυση της στιγμής. Δεν είναι γνωστό προς το παρόν, αν το έκανε με σκοπό την αυτοκτονία ή αν αυτό-πυροβόλησε κατά τη διάρκεια της αναταραχής. Ο μαθητής της 8ης τάξης που προκάλεσε το περιστατικό είναι του σχολείου. Πιθανότατα πήρε τα όπλα από τον πατέρα του. Ήρθε με 5 όπλα και 7 γεμιστήρες, μπήκε σε 2 τάξεις», δήλωσε.
Ο εισαγγελέας της επαρχίας, Ραμαζάν Μουράτ Τιριακί, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του σε όλους, δήλωσε πως «η σορός του δράστη βρίσκεται ακόμη στο σχολείο για να έρθουν οι ιατροδικαστές».
Ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Ουνάλ Ατές, δήλωσε πως το σχολείο δεν διέθετε φύλακα. «Βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι ένα από τα σχολεία με τον υψηλότερο μέσο όρο επιδόσεων στο Καραμανμάρας. Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Εκατοντάδες φορές προσπαθήσαμε να επιστήσουμε την προσοχή στο θέμα της έλλειψης ασφάλειας», ανέφερε.
Άμεση παρέμβαση υπουργείου Δικαιοσύνης - Έρευνα σε πλήρη εξέλιξη
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέδρασε άμεσα στο περιστατικό, ανακοινώνοντας την έναρξη επίσημης έρευνας από την Εισαγγελία του Καχραμάνμαράς, με ενισχυμένη εισαγγελική παρουσία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο NSosyal: «Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν οριστεί 3 αντιεισαγγελείς και 4 εισαγγελείς. Ο γενικός εισαγγελέας μας και οι αρμόδιοι εισαγγελείς συνεχίζουν τις έρευνές τους στον τόπο του συμβάντος. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας έχει ληφθεί απόφαση απαγόρευσης μετάδοσης ειδήσεων και είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να τηρήσουν με ευαισθησία το απόρρητο της έρευνας. Οι απαραίτητες ενημερώσεις για όλα τα στάδια της έρευνας θα πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές».
Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα, με την αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην περιοχή και την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μουσταφά Τσιφτσί διόρισε 4 επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και 4 επιθεωρητές της αστυνομίας για τη διερεύνηση του περιστατικού. Παράλληλα, ο ίδιος, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν και τον υπουργό Υγείας Κεμάλ Μεμίσογλου, μετέβησαν στο Καχραμάνμαράς.
Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης
Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση για σοβαρά κενά στην ασφάλεια των σχολείων άσκησε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, με αφορμή την αιματηρή επίθεση σε σχολείο στο Καραμάνμαρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στις ευθύνες της πολιτείας για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια που αγνοήθηκαν. «Δεν εισακούστηκαν οι κραυγές, δεν ελήφθησαν μέτρα».
Στην εκτενή του δήλωση, ο Οζέλ συνέδεσε την επίθεση στο Καχραμάνμαράς με προηγούμενα περιστατικά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα έχει λάβει συστημικές διαστάσεις. «Πρώτα στην Κωνσταντινούπολη χάσαμε τη δασκάλα μας Φατμά από επίθεση μαθητή της. Χθες στη Σανλιούρφα 16 συμπολίτες μας τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο. Σήμερα, με τα νέα από το Καχραμάνμαράς, μια ακόμη φωτιά λάβωσε τις καρδιές μας. Η δασκάλα Φατμά, όταν ήταν εν ζωή, φώναζε "δεν έχουμε ασφάλεια στα σχολεία". Δυστυχώς, αυτή η κραυγή δεν εισακούστηκε. Δεν ελήφθη κανένα αποτελεσματικό μέτρο ούτε αναπτύχθηκε αποτρεπτικός μηχανισμός».
Ο Οζέλ υπογράμμισε ότι η ασφάλεια στα σχολεία αποτελεί πλέον επείγουσα εθνική προτεραιότητα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυσή της. «Η διασφάλιση της ζωής των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην εκπαίδευση είναι η πιο βασική υποχρέωση του κράτους. Ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της Τουρκίας πρέπει πλέον να είναι η ασφάλεια στα σχολεία. Η πλήρης επιτήρηση των εισόδων και εξόδων, η αύξηση του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας, η ενίσχυση των συστημάτων καμερών, η συχνότερη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας γύρω από τα σχολεία και η ύπαρξη σχεδίων άμεσης αντιμετώπισης κρίσης είναι πλέον υποχρεωτικά. Παράλληλα με άλλα μέτρα, όπως έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, 65.000 φύλακες θα πρέπει να διοριστούν άμεσα στα σχολεία από τους αδιόριστους ειδικούς υπαξιωματικούς. Η ασφάλεια των σχολείων είναι ευθύνη του κράτους μας. Σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή καμία αμέλεια ή έλλειψη».
🔴 #CNNTÜRK TV CANLI YAYIN https://t.co/ZgOfex7RH8
— CNN TÜRK (@cnnturk) April 15, 2026
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ