Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία - Κύθηρα - Nέο «112» στην Εύβοια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία - Κύθηρα - Nέο «112» στην Εύβοια
Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο πολλές περιοχές της χώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις από στεριά και αέρα να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό τους. Αυτή την ώρα, μάχη με αναζωπύρωσεις δίνεται στην πυρκαγιά στη Μεσσηνία, αλλά και το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, με την καταστροφή στο νησί να είναι τεράστια.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο πολλές περιοχές της χώρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις από στεριά και αέρα να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό τους. Αυτή την ώρα, μάχη με αναζωπύρωσεις δίνεται στην πυρκαγιά στη Μεσσηνία, αλλά και το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, με την καταστροφή στο νησί να είναι τεράστια.

Σε Δροσοπηγή Αφιδνών και Κρυονέρι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ σε Εύβοια, Χανιά και Πτολεμαΐδα δίνεται μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα στην Εύβοια, υπάρχει αναζωπύρωση στο μέτωπο που ξέσπασε χθες στον Πισσώνα και πριν λίγο στάλθηκε 112 στους κατοίκους του οικισμού για απομάκρυνση.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο είναι η επικινδυνότητα και σήμερα σε 11 περιφέρειες όλης της χώρας.

Σε πύρινο κλοιό τα Κύθηρα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται τα Κύθηρα, καθώς παραμένουν τα ενεργά μέτωπα στο νησί και η καταστροφή είναι μεγάλη στην δασική περιοχή στις Πιτσινάδες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα και με τη συνδρομή εθελοντών και τοπικών φορέων.

Η καταστροφή που πλήττει τα Κύθηρα τις τελευταίες ώρες είναι ανυπολόγιστη. Οι πρώτες εικόνες από την πυρκαγιά παραπέμπουν σε βιβλική καταστροφή, καθώς τεράστιες εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη και αποκαΐδια.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή κοντά στο δρόμο που οδηγεί προς τον Μυλοπόταμο, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και έπληξε πολλά χωριά του νησιού. Πρόκειται για το επίκεντρο της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αν και δεν υπάρχει ενιαίο πύρινο μέτωπο, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε πολλά σημεία των Κυθήρων. Στην περιοχή επιχειρούν οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τις καλλιέργειές τους, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παρά τη δυσκολία, οι άνθρωποι επιδεικνύουν ψυχραιμία και περιμένουν πρώτα να σβήσει η φωτιά για να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει επηρεαστεί περίπου το 6% του νησιού. Οι αρχές έχουν εκκενώσει προληπτικά οικισμούς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η σημερινή πυρκαγιά ακολουθεί σχεδόν το ίδιο μονοπάτι με εκείνη του 2017.

Η ανησυχία εντείνεται λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων έως 6 μποφόρ, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις πριν την επικράτηση των ανέμων, με εναέρια μέσα να επιχειρούν συνεχώς σε μικρές εστίες.

Σημειώνεται πως ο Μυλοπόταμος, ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Κυθήρων, υπέστη μεγάλες ζημιές. Πρόκειται για σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με αξιοθέατα όπως το φαράγγι της Φόνισσας. Μαζί με τον Μυλοπόταμο, επλήγησαν και ορισμένα γειτονικά χωριά. Ζημιές καταγράφονται επίσης σε μελισσοκομεία, καλλιέργειες, ζώα και επαγγελματικούς χώρους, όπως λατομεία.

Παρά την καταστροφή, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μια κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε χθες σε παραλία όπου 139 άτομα – ανάμεσά τους και ένα βρέφος – μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Λιμενικό στο λιμάνι του Καψαλίου.

Το νησί έχει αιτηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν άμεσα διαδικασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληγέντων. Οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία την επόμενη ημέρα, που θα τους βρει να μετρούν τις πληγές τους και να προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Μεγάλη η καταστροφή στον Αετό Μεσσηνίας – Μάχη με αναζωπύρωσεις

Μεγάλη είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά και στον Αετό Μεσσηνίας. Το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από το σημείο του ρεπορτάζ, ενώ αυτή τη στιγμή, πυροσβεστικά εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο μια νέα αναζωπύρωση μεταξύ των χωριών Πολιτεία και Μοναστήρι. Η γενική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, με το μεγάλο μέτωπο να έχει σπάσει, ωστόσο, η καμένη έκταση είναι τόσο μεγάλη, που οι εστίες φωτιάς δεν σταματούν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως πριν λίγη ώρα σημειώθηκε ακόμη μία αναζωπύρωση. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, προσπαθεί να περιορίσει νέες εστίες. Αν και σήμερα οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε γενικές γραμμές, η έντασή τους αυξάνεται κατά διαστήματα, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών και εντείνοντας τον κίνδυνο.

Οι ζημιές είναι τεράστιες. Καλλιέργειες με ελιές, αμπέλια και σύκα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Για τους κατοίκους της περιοχής, που ζουν σε δύσβατο, ορεινό τόπο, οι μικρές αυτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούσαν συχνά τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται για ένα χτύπημα που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Σοβαρές είναι και οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι περισσότερες κοινότητες της περιοχής παραμένουν χωρίς ρεύμα από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την τοποθέτηση νέων κολώνων και τη μερική αποκατάσταση μέσω γεννητριών. Όσον αφορά την υδροδότηση, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, καθώς η περιοχή διαθέτει πηγές που καλύπτουν τις ανάγκες των χωριών. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, σε περίπτωση που χρειαστεί επαναλειτουργία των αντλιοστασίων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις ευθύνες πρόληψης. Κάτοικοι και τοπικοί εκπρόσωποι, όπως ο πρόεδρος της Καλλιθέας Ηλίας Γεωργίου, αναφέρουν ότι για χρόνια δεν υπήρξε επαρκής φροντίδα για καθαρισμούς εντός και εκτός των οικισμών, κάτι που συνέβαλε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες από χθες το βράδυ, μαζί με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις από το εξωτερικό – συγκεκριμένα από τη Μολδαβία – και δεκάδες εθελοντές. Ο αγώνας που δίνουν είναι ηρωικός, όπως και αυτός των κατοίκων, οι οποίοι πάλεψαν κυριολεκτικά σπίτι με σπίτι για να σωθούν οι οικισμοί τους. Ανέβηκαν σε κορυφές, σε χαράδρες, δίνοντας μια άνιση μάχη με τις φλόγες.

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, με τη συμβολή των καιρικών συνθηκών και τη συνεχόμενη κινητοποίηση των δυνάμεων, η φωτιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέχρι αργά το βράδυ.

Διάσπαρτες εστίες στο Κρυονέρι – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Δροσοπηγή

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 1500 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από το 2021, ενώ αφού ελεγχθεί πλήρως η φωτιά θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών.

Σημειώνεται πως με την εικόνα να σταθεροποιείται σταδιακά, ξεκίνησαν ήδη εργασίες αποκατάστασης, ενώ μηχανήματα έργου βρίσκονται στην περιοχή για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα, ο Δήμος Διονύσου έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει άμεση αρωγή προς τους πληγέντες κατοίκους, με προτεραιότητα σε όσους είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στις φλόγες.

Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πολύ δύσκολη, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας έως και τη διάρκεια της νύχτας. Όλες οι δυνάμεις – Πυροσβεστική, Στρατός, Σώματα Ασφαλείας, Εθελοντές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση – έδωσαν μάχη σώμα με σώμα, για να περιορίσουν τις φλόγες και να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Το Κρυονέρι βίωσε μία από τις πιο καταστροφικές ημέρες των τελευταίων ετών, με τη φωτιά να αφήνει πίσω της καμένα σπίτια, στάχτες και μια μεγάλη οικολογική πληγή σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Η πυρκαγιά έπληξε ιδιαίτερα την οδό Λεύκης, όπου καταγράφηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε κατοικίες. Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν εγκαίρως, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία πραγματοποίησε 27 επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων και ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Η φωτιά διέσχισε χαράδρες και παρθένα δάση, φτάνοντας τελικά σε κατοικημένες περιοχές. Η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια: δάση που είτε ήταν παρθένα είτε δεν είχαν καεί για δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε στάχτες, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στη βιοποικιλότητα και στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Αττικής.

Στην οδό Λεύκης καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά ολοσχερούς καταστροφής σπιτιών. Ένα από τα σπίτια παραδόθηκε στις φλόγες το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων που παρέμειναν στην περιοχή, αψηφώντας ακόμη και την ειδοποίηση του 112 για εκκένωση.

Δίπλα από το καμένο σπίτι, ένα δεύτερο κουβαλά μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία: μια γυναίκα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό, μετά από χρόνια απουσίας λόγω της οικονομικής κρίσης, είδε μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται οι κόποι μιας ζωής.

Συνολικά, πέντε με έξι σπίτια στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ αρκετά ακόμη φέρουν σοβαρές ζημιές στις στέγες, στις αυλές και στους εξωτερικούς τους χώρους.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ξύλινοι στύλοι έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ καλώδια ηλεκτροδότησης βρίσκονται πεσμένα στους δρόμους. Η επιχείρηση είναι δύσκολη αλλά αναγκαία, ώστε να επιστρέψει σταδιακά η κανονικότητα και οι κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους – όπου αυτό είναι ακόμα δυνατό.

Ωστόσο, αρκετοί παραμένουν εκτός των εστιών τους, καθώς τόσο οι ζημιές όσο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες – με τη θερμοκρασία να αγγίζει υψηλά επίπεδα και το μικροκλίμα από τη φωτιά να κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική – καθιστούν την επιστροφή προσωρινά αδύνατη.

Η καταστροφή στο Κρυονέρι είναι τεράστια – τόσο σε επίπεδο φύσης όσο και ανθρώπινων περιουσιών. Ωστόσο, οι ιστορίες αλληλεγγύης, η γρήγορη αντίδραση των αρχών και η δύναμη των πολιτών να σταθούν όρθιοι, ακόμη και μέσα στις στάχτες, δίνουν το στίγμα της ελπίδας και της ανθεκτικότητας.

Ανυπολόγιστη οικολογική και αγροτική καταστροφή στην Εύβοια – Νέο «112»

Στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά, βρέθηκε η κάμερα του ΕΡΤNews με τη φωτιά να επεκτείνεται με τρομακτική ταχύτητα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι εφιαλτική: στάχτη παντού, καμένα δέντρα και αποκαΐδια. Ο ουρανός ακόμα μυρίζει καπνό και η γη είναι κατάμαυρη.

Υπάρχει μάλιστα μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο που ξέσπασε χθες στον Πισσώνα και στάλθηκε 112 στους κατοίκους του οικισμού για απομάκρυνση προς Καθενους. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Καθενούς», αναφέρει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά κατέκαψε επίσης ελαιώνες, θερμοκήπια, καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω της μια τοπική οικονομία στο απόλυτο μηδέν.

Πρόκειται για περιοχές που είχαν πληγεί και το 2023 και τώρα δέχονται το τελειωτικό χτύπημα. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, «η φωτιά κατέστρεψε κάθε ελπίδα φυσικής αναγέννησης».

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν έμειναν αμέτοχοι, βγήκαν μέσα στη νύχτα με τρακτέρ για να σχηματίσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα σπίτια και τα χωράφια τους. Έδρασαν μόνοι τους, με αυταπάρνηση, πριν προλάβουν να φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Μιλούν για στιγμές τρόμου, αλλά και αποφασιστικότητας.

Τραγική είναι η εικόνα στα ποιμνιοστάσια της περιοχής, όπου χιλιάδες ζώα εγκλωβίστηκαν και κάηκαν. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, μη μπορώντας να πιστέψουν πως μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν τα πάντα: ζωντανά, υποδομές και παραγωγή.

Από χθες το βράδυ, ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μερικώς στα χωριά Μαΐστρος, Ριτσώνας, Φούρνος και Θεολόγος. Δεκάδες κολώνες της ΔΕΗ έχουν καεί, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίζουν και σήμερα την τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης υπό δύσκολες συνθήκες.

Οι ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η ένταση των ανέμων αυξάνεται και ενισχύει τον κίνδυνο νέων εστιών. Ο φόβος είναι υπαρκτός και οι δυνάμεις παραμένουν σε συνεχή επιφυλακή.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κρήτη

Σε πλήρη οριοθέτηση βρίσκεται η φωτιά στα Χανιά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, να συνεχίζουν το έργο για κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών από το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκτείνεται σε πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Συντονιστικό κέντρο, διακόσιοι πυροσβέστες με 40 οχήματα, υδροφόρες και μονάδες ΕΜΟΔΕ δρουν στην περιοχή του μετώπου στον δήμο Καντάνου και Σελίνου και εισέρχονται στα καμένα προκειμένου να σβήσουν κάθε εστία αναζωπύρωσης.

Στόχος να μην ξαναζωντανέψουν οι φλόγες που κατέκαψαν αγροτική παραγωγή, ελαιώνες, ζώα, μελίσσια, καθώς και τέσσερις κατοικίες και μία εκκλησία. Συνεργεία τεχνικών προσπαθούν για την αποκατάσταση σε δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κινητής τηλεφωνίας.

Η συνεισφορά εθελοντών και κατοίκων, όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, υπήρξε μεγάλη, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αποτύπωση της καταστροφής και των απωλειών περιουσιών από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και για αύριο, Δευτέρα 28 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τα Χανιά.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και επιβεβαιώνουν οι πυροσβέστες, οι κορμοί των ελιών καίγονται για μέρες, διατηρώντας υψηλές θερμοκρασίες και καθιστώντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης υπαρκτό και διαρκή. Οι κάτοικοι αναφέρουν πως η φωτιά έχει επεκταθεί σε ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρων, δεξιά και αριστερά του μετώπου, με την ακριβή αποτύπωση της καταστροφής να μην έχει ακόμη υπολογιστεί.

Οι πληγέντες αγρότες και μελισσοκόμοι ζητούν άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει καταγραφή ζημιών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης: «Είναι οι κόποι μιας ζωής. Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, αλλά μια δίκαιη αποτίμηση για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.»

Η Κρήτη, όπως και πολλές περιοχές της Ελλάδας, δίνει για ακόμη ένα καλοκαίρι μάχη με τις φωτιές, την εγκατάλειψη και το κόστος της κλιματικής αδράνειας. Όσο ο καπνός δεν έχει φύγει, η αγωνία παραμένει. Όμως μέσα στα αποκαΐδια, ξεχωρίζει η ανθρώπινη δύναμη: εκείνων που έμειναν, αντιστάθηκαν, ή σώθηκαν οριακά — και τώρα ζητούν όχι απλώς βοήθεια, αλλά δικαιοσύνη και προοπτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider