Ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με τη σημαντικότερη να αφορά την κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.
Οι παρεμβάσεις περιγράφουν τη δεύτερη φάση της Νέας Δομής Δυνάμεων, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ατζέντας 2030 και έχουν στόχο την αυξημένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, τη μείωση κόστους και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της στρατιωτικής καριέρας.
Στις σημαντικές δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται η κατάργηση της 1ης Στρατιάς, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 30.000 ανθρωποωρών μηνιαίως. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων νέων ανώτατων διοικήσεων, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της αυτονομίας των μειζόνων σχηματισμών.
Επιπρόθετα, η νέα δομή περιλαμβάνει τη συγχώνευση 45 ακόμη στρατοπέδων (έχουν ήδη συγχωνευτεί 137) και την ίδρυση διοικήσεων μη επανδρωμένων μέσων (drones) σε όλα τα Όπλα και Σώματα. Παράλληλα, τα στρατιωτικά δικαστήρια μειώνονται από 15 σε 6, με συνολική εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ ετησίως, συν 16,5 εκατ. από τις συγχωνεύσεις.
Όλοι στον Στρατό Ξηράς από το 2026
Κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία προανήγγειλε ο κ. Δενδίας, από τον Ιανουάριο του 2026. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν μόνο στον Στρατό Ξηράς, με εξαιρέσεις σε ειδικές κατηγορίες όπως καπετάνιοι και μηχανικοί αεροσκαφών.
Ο σχεδιασμός της αλλαγής θητείας θα παρουσιαστεί με νέο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, μαζί με εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Γενναίες αυξήσεις στις αποζημιώσεις οπλιτών
Ο υπουργός προανήγγειλε αυξήσεις των μηνιαίων αποζημιώσεων για τους οπλίτες. Συγκεκριμένα, η μηνιαία αποζημίωση αυξάνεται από τα 8,80 ευρώ που ισχύουν σήμερα, στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, και στα 50 ευρώ για όσους βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Η αύξηση είναι της τάξης του 1.036,36%, όσον αφορά τα 100 ευρώ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Θα εφαρμοστεί από 1η/1/2026.
Προβλέπονται επίσης αυξήσεις για το επίδομα στόλου και βελτιωμένες αποδοχές για τους φοιτητές των στρατιωτικών σχολών, με ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2026, ανεξάρτητα από το πότε ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος και νέα έργα υποδομής
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί 1.059 νέες κατοικίες, έναντι 799 που κατασκευάστηκαν την τελευταία 20ετία.
Παράλληλα, προχωρούν υπόγεια οχυρωματικά έργα: 207 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 στη νησιωτική, με ορίζοντα υλοποίησης τριετίας.
Εξοπλιστικός σχεδιασμός 12ετίας
Αναφορά έγινε από τον κ. Δένδια και στον μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό σχεδιασμό, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατατέθηκε 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών». Ταυτόχρονα, ο Υπουργούς αναφέρθηκα και στο αναπτυσσόμενο δίκτυο αμυντικών ερευνητικών έργων, στα 10 έργα του ΕΛΚΑΚ, αλλά και στο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία
Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για την ενοποίηση των τριών Ταμείων σε ένα φορέα αρμόδιο για την αξιοποίηση» ενώ υπογράμμισε: «Φιλοδοξία μα είναι να αξιοποιηθούν τα έσοδα για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συντήρηση των υποδομών».
«Θέλουμε όλα να είναι διαυγή» ξεκαθάρισε ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο «θα υιοθετήσει και θα περιλάβει στο νομοσχέδιο οιαδήποτε λογική πρόταση που οδηγεί στη διαφάνεια».
«Πρέπει να θέσουμε στέρεες ρίζες ώστε αυτά τα οποία γίνονται να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης του πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε.
Πληροφορίες από ert.gr