Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, στη σημερινή συνάντησή τους στο Λβιβ, ενέκριναν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία. Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.
«Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», δήλωσε η Κάγια Κάλας από το Λβιβ. «Το μήνυμα είναι σημαντικό. Είναι πολλές οι χώρες που ήδη συμμετέχουν στην Κεντρική Ομάδα, αλλά όλες οι χώρες που είναι υπέρ των αξιών και αρχών που περιλαμβάνει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει επίσης να ενωθούν μαζί μας και να στηρίξουν αυτό το ειδικό Δικαστήριο», ανέφερε η ίδια, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στο «Χ».
Η συμφωνία για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας, υπεγράφη από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας και τον Επίτροπο για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου, Μάικλ Μακ Γκραθ. Παρόντες ήταν οι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Άντριι Σιμπίχα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίχαλ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που ταξίδεψαν στο Λβιβ, μετά την άτυπη Σύνοδο που είχαν χθες, Πέμπτη, στη Βαρσοβία. Μεταξύ αυτών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, καθώς και ο Βρετανός ομόλογός τους, Ντέιβιντ Λάμι. Τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στηρίζει, επίσης, ο Καναδάς.
Η κεντρική ομάδα (Core Group) που ενέκρινε σήμερα τη Διακήρυξη για τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου απαρτίζεται από κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο στις 13-14 Μαΐου 2025 θα αποτελέσει το επόμενο βήμα προς την επισημοποίηση της ίδρυσης του Ειδικού Δικαστηρίου.
Το ειδικό δικαστήριο για «εγκλήματα επίθεσης» θα συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο έχει ήδη εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για αρκετούς Ρώσους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την αρχή ότι η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για όλους, συμπεριλαμβανομένου (...) του Ρώσου προέδρου», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα. «Αυτό το δικαστήριο συγκροτείται για να επιβάλει τις αρμόζουσες ποινές στο μέλλον», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Σιμπίχα δήλωσε πως ο Πούτιν «δεν έχει κανένα δικαίωμα» να «μονοπωλεί» τη μνήμη της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα που η Μόσχα γιορτάζει την 80ή επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Πούτιν «μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τον αυτοαποκαλούμενο νικητή, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί τη νίκη», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση ποσού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τόκους που θα προκύψουν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ.
Η Δύση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 235 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου το 2022, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τόκους που εισπράττονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ