Σουηδία: Η εισαγγελία σταματά τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Η εισαγγελία σταματά τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream
«Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η Σουηδία δεν έχει δικαιοδοσία και ότι η έρευνα θα πρέπει ως εκ τούτου να κλείσει», αναφέρει σε δήλωσή της η σουηδική εισαγγελία.

Οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν τις περαιτέρω έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης.

«Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η Σουηδία δεν έχει δικαιοδοσία και ότι η έρευνα θα πρέπει ως εκ τούτου να κλείσει», αναφέρει σε δήλωσή της η σουηδική εισαγγελία.

Οι αγωγοί Nord Stream, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία περνώντας από το βυθό της Βαλτικής, τρύπησαν από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στα σουηδικά και τα δανικά ύδατα το Σεπτέμβριο 2022, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου.

Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως «μέσα στο πλαίσιο της νομικής συνεργασίας, μπορέσαμε να παραδώσουμε υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό στην έρευνα που διεξάγεται από τη Γερμανία».

Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, οι σουηδοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε κάτι που να δείχνει ότι η Σουηδία ή σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα «σε διεθνή ύδατα».

«Με φόντο την κατάσταση που έχουμε τώρα, μπορούμε να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει σουηδική δικαιοδοσία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εισαγγελέας Ματς Λιούνγκκβιστ.

Η Δανία θα ενημερώσει σύντομα για τη δική της έρευνα

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά της, μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, πως η δική της έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream συνεχίζεται και πως αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες «σε εύθετο χρόνο».

Η αστυνομία της Δανίας έχει δηλώσει πως οι αγωγοί επλήγησαν από ισχυρές εκρήξεις και οι σουηδοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, πράγμα που αποδεικνύει ότι έγινε σαμποτάζ.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία άρχισαν χωριστές έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς, ελέγχοντας αυστηρά τις πληροφορίες που ανακοινώνονταν από τις έρευνες αυτές. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας συνεχίζονται.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως, αν δεν βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία στο πλαίσιο κάποιας από τις έρευνες που συνεχίζονται, το μυστήριο πίσω από μία από τις πιο παράτολμες ενέργειες δολιοφθοράς σε υποδομή στη σύγχρονη ιστορία μπορεί να παραμείνει αξεδιάλυτο.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις, οι οποίες την απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες αυτές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει τι θα κάνει η Γερμανία για να ερευνήσει τις εκρήξεις, μετά τον τερματισμό της αντίστοιχης σουηδικής έρευνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός Τύπος: Η Σουηδία θα τερματίσει την έρευνα για τις εκρήξεις του 2022 στους αγωγούς αερίου Nord Stream

Συρία: Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Χομς - Οι 3 άμαχοι

Λωρίδα της Γάζας: Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσει ενδεχόμενη ανακωχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider