Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και προσωρινή κατάπαυση πυρός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και προσωρινή κατάπαυση πυρός
Προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

(upd 13:37) Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές –κυρίως γυναίκες και παιδιά–, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η φον ντερ Λάιεν καλωσορίζει τη συμφωνία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε με ηλεκτρονικό του μήνυμα την συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και για μία ανθρωπιστική εκεχειρία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία, που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Κρεμλίνο: Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό

Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία στην οποία κατέληξαν η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.

«Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες έκαναν έκκληση για εκεχειρία και ανθρωπιστικές παύσεις γιατί μόνο με βάση τέτοιες παύσεις μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση», σχολίασε ο ίδιος.

Η Ρωσία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλους βασικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ιράν.

Από την έναρξη της σύγκρουσης ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει τα δεινά των παλαιστίνιων αμάχων, έχει χαρακτηρίσει την κρίση αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής και έχει καλέσει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Η Ρωσία εξάλλου προκάλεσε την οργή του Ισραήλ φιλοξενώντας τον περασμένο μήνα στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider