Γαλλία: Πουλήστε με ζημιά το μήνυμα της κυβέρνησης προς τα βενζινάδικα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Πουλήστε με ζημιά το μήνυμα της κυβέρνησης προς τα βενζινάδικα
Το Παρίσι αγωνίζεται να βρει νέους τρόπους συγκράτησης του πληθωρισμού και να μην επιδοτεί τα καύσιμα.

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στα πρατήρια καυσίμων να πωλούν καύσιμα με ζημία, παρακάμπτοντας έναν νόμο του 1963, καθώς αγωνίζεται να βρει νέους τρόπους συγκράτησης του πληθωρισμού χωρίς να προσθέτει τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος σε αυτά που έχουν ήδη δαπανηθεί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε σε συνέντευξή της στη Le Parisien ότι ο νόμος θα ανασταλεί για περιορισμένη περίοδο «λίγων μηνών». Μια τέτοια κίνηση θεωρητικά θα επέτρεπε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των διανομέων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές κάτω από το κόστος και να στοχεύσουν να καλύψουν το χαμένο περιθώριο με πωλήσεις άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Με αυτό το άνευ προηγουμένου μέτρο, θα έχουμε απτά αποτελέσματα για τους Γάλλους χωρίς να επιδοτούμε τα καύσιμα», είπε η Μπορν. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μειώσει τους δασμούς στα καύσιμα.

Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα εκρηκτικό πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία, όπου η αύξηση των εισφορών το 2018 πυροδότησε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που οδήγησε σε μήνες διαμαρτυριών για το βιοτικό επίπεδο.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την άνοιξη, το ενεργειακό κόστος ώθησε ξανά τον ρυθμό τον περασμένο μήνα. Με τις τιμές στην αντλία να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αναζωπύρωση του κόστους του πετρελαίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη στηρίξει την TotalEnergies για να περιορίσει το κόστος της βενζίνης και του ντίζελ.

Πέρυσι, η κυβέρνηση επιδότησε άμεσα το κόστος των καυσίμων για τα νοικοκυριά με τεράστιο κόστος για τα δημόσια οικονομικά. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ότι η επανεισαγωγή τέτοιων μέτρων θα ήταν μια οικολογική, δημοσιονομική και διπλωματική «παρέκκλιση».

«Ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιό του. Είναι φυσιολογικό να κάνουμε τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να συνεισφέρουν», είπε η Μπορν. «Η ευθύνη του κράτους είναι επίσης να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος του», πρόσθεσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Φρανσίς Πους, του οποίου το λόμπι Mobilians αντιπροσωπεύει 5.800 βενζινάδικα στη Γαλλία, θα είναι αδύνατο για τους μικρότερους πωλητές να πουλήσουν με ζημία, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά με τις πωλήσεις άλλων προϊόντων.

«Αυτή είναι μια ακατανόητη κατάσταση», είπε ο Πους στο BFM TV. «Για τα βενζινάδικα που προσπαθούμε να προστατεύσουμε εδώ και χρόνια, αυτό είναι πραξικόπημα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider