CIA: Η Ελλάδα στην 66η θέση με τα πιο «γερά» ποτήρια παγκοσμίως

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CIA: Η Ελλάδα στην 66η θέση με τα πιο «γερά» ποτήρια παγκοσμίως
Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο, με 4 χώρες στο top 5. Τα στοιχεία για την Ελλάδα.

Την 66η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους «πιο γερούς» πότες «κέρδισε» η Ελλάδα (με 6,33 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο ετησίως), στον κατάλογο που κατάρτησε η CIA με την κορυφή να ανήκει στα νησιά Κουκ. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ συνέλεξε τα σχετικά στοιχεία το 2019, αναλύοντας κατά μέσο όρο πόσο καθαρό αλκοόλ έπινε κάθε άτομο σε 189 χώρες.

Το... «νήμα» κόβουν τα νησιά Κουκ

Τα Νησιά Κουκ αναδείχθηκαν στην πρώτη θέση με τον μέσο κάτοικο να καταναλώνει περίπου 13 λίτρα αλκοόλ κάθε χρόνο - δηλαδή περισσότερα από 100 ποτήρια κρασί. Περίπου οι μισοί ενήλικες στα Νησιά Κουκ πίνουν αλκοόλ, ενώ ορισμένες ομάδες πίνουν έως και 10 ποτά σε μια βραδινή έξοδο. Τα στοιχεία της CIA αναφέρουν ότι πάνω από το ήμισυ του αλκοόλ που πίνουν στα Νησιά Κουκ, προέρχεται από οινοπνευματώδη ποτά, όπως βότκα, ουίσκι, τζιν και ρούμι. Η χρήση αλκοόλ ήταν πιο συχνή στους άνδρες, που αποτελούσαν περίπου το 57% έναντι των γυναικών, που αντιστοιχούσαν στο 37%.

«Λατρεία» για το αλκοόλ στην ανατολική Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο, δήλωσε ο ΠΟΥ. Τρεις από τις χώρες της πρώτης πεντάδας βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη. Στη Λετονία (2η θέση) κάθε άτομο καταναλώνει 12,9 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, στην Τσεχία (3η θέση) 12,73 λίτρα, στη Λιθουανία (4η θέση) 11,93 λίτρα και στην Αυστρία που κλείνει την πρώτη πεντάδα, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 16 έτη, 11,9 λίτρα. Στην 7η θέση θα δει κανείς την Εσθoνία (11,65 λίτρα αλκοόλ / άτομο), με τη Γαλλία (8η θέση) και 11,44 λίτρα αλκοόλ / άτομο, τη Βπουλγαρία 9η θέση (11,18 λίτρα αλκοόλ / άτομο) και τη Σλοβενία 11,05 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο να συμπληρώνουν τη δεκάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται «πότες», που σημαίνει ότι πίνουν αλκοόλ σε τακτική βάση, ήτοι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αγγλοσάξονες και alchohol - free

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στην 24η θέση ενώ οι ΗΠΑ στην 35η. Στις ΗΠΑ, 213 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 18 ετών και άνω ανέφεραν ότι ήπιαν αλκοόλ σε κάποιο διάστημα στη ζωή τους, σύμφωνα με την NSDUH, ενώ περίπου το 1/4 των ανδρών στις ΗΠΑ και το 1/5 των γυναικών στις ΗΠΑ παραδέχθηκαν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τον περασμένο μήνα. Ο λόγος που οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που και στις 2 χώρες είναι διαδεδομένη η κουλτούρα του αλκοόλ, είναι καθαρά ηλικιακός. Ενώ οι Αμερικανοί πρέπει να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 21 ετών για να πίνουν νόμιμα, οι Βρετανοί μπορούν να το κάνουν στα 18. Στο τέλος της λίστας της CIA, με 0 λίτρα ετησίως, κατατάσσονται το Μπαγκλαντές, το Κουβέιτ, η Μαυριτανία, η Σαουδική Αραβία και η Σομαλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Οι 10 πιο «καυτές» μετοχές για το 2ο μισό του 2023

Τα 10 πιο «ανυπόφορα» αεροδρόμια

«Βγάζω 1.820 ευρώ την ημέρα ως νταντά» - Η «δεύτερη» ζωή 34χρονης

gazzetta
gazzetta reader insider insider