Foreign Affairs: Η αρχή του τέλους του Πούτιν;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Foreign Affairs: Η αρχή του τέλους του Πούτιν;
Μπορεί ο Πριγκόζιν να μην τα κατάφερε, αλλά ακόμη και μια αποτυχημένη εξέγερση φυτεύει τον σπόρο για μελλοντικές προσπάθειες.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει καταστρέψει την μυστηριώδη εικόνα του Πούτιν ως ενός απολυταρχικού ηγέτη που δεν μπορεί να τον ακουμπήσει τίποτα. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν μπορεί να φαινόταν αδίστακτος και επιθετικός, και μέσω των στρατιωτικών του κινήσεων στη Συρία, την Κριμαία και όχι μόνο, θα μπορούσε να φαίνεται ικανός στρατηγός. Στη συνέχεια, με μια κίνηση, ο Πούτιν έδειξε την ανικανότητά του εισβάλλοντας σε μια χώρα που δεν αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και βιώνοντας τη μια αποτυχία μετά την άλλη στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις - η τελευταία είναι η βραχύβια ένοπλη εξέγερση που πραγματοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο ο μισθοφόρος ηγέτης Γιεβγκένι Πριγκόζιν- υπονόμευσε την εικόνα του μυστηριώδη και αυταρχικού Πούτιν.

Ο Πούτιν υποστήριξε την άνοδο του Πριγκόζιν και αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια για τον Όμιλο Βάγκνερ, την εκτός ελέγχου ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Πριγκόζιν. Καθώς ο ρωσικός στρατός πάλευε στην Ουκρανία, το αστέρι του Πριγκόζιν ανέβηκε, φτάνοντας σε υψηλό σημείο όταν ο Βάγκνερ κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ για λογαριασμό της Ρωσίας τον Μάιο. Ο Πριγκόζιν εκμεταλλεύτηκε τον τελευταίο εναπομείναν άνευ λογοκρισίας πολιτικό χώρο στη Ρωσία - την εφαρμογή κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Telegram - για να απευθυνθεί στο ρωσικό κοινό. Για μήνες, σχεδίαζε ανοιχτά πραξικόπημα: Πραγματοποιώντας δημόσιες διαμάχες με την ηγεσία των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, προσφέροντας λαϊκίστικες κριτικές για την πολεμική προσπάθεια και αμφισβητώντας τις επίσημες δικαιολογίες του Πούτιν για τον πόλεμο που ο ίδιος ο Πούτιν έχει διατυπώσει. Και όμως η Μόσχα αιφνιδιάστηκε όταν ο Πριγκόζιν ζήτησε από τους στρατιώτες του να ξεσηκωθούν και να συμμετάσχουν σε μια εξέγερση κατά του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Η ύβρις και η αναποφασιστικότητα του Πούτιν ήταν η ιστορία αυτού του πολέμου. Τώρα είναι η ιστορία της εσωτερικής ρωσικής πολιτικής. Όποια και αν είναι τα κίνητρα και οι προθέσεις του Πριγκόζιν, η εξέγερση του έχει αποκαλύψει μια τεράστια ευπάθεια του καθεστώτος του Πούτιν: Την περιφρόνησή του για τον απλό άνθρωπο. Ο Πούτιν ήταν πολύ έξυπνος για να αφήσει τον πόλεμο να επηρεάσει τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ή να τον αφήσει να επηρεάσει αρνητικά τους πληθυσμούς της ελίτ αυτών των πόλεων. Ωστόσο, η ίδια του η εξυπνάδα επέβαλε έναν πόλεμο επιλογής στους μη ελίτ πληθυσμούς της χώρας. Έχουν συρθεί σε έναν φρικτό αποικιακό αγώνα, και ακόμα όταν η Μόσχα δεν ήταν απερίσκεπτη με τη ζωή αυτών των μη προνομιούχων, ήταν συχνά σκληρή. Πολλοί στρατιώτες ακόμα δεν έχουν ιδέα για τι πολεμούν και πεθαίνουν. Ο Πριγκόζιν ήρθε να μιλήσει για αυτούς τους άνδρες. Δεν έχει καμία πολιτική κίνηση πίσω του και καμία ευδιάκριτη ιδεολογία. Αλλά αντικρούοντας ευθέως την κυβερνητική προπαγάνδα, τόνισε τη άθλια κατάσταση στο μέτωπο και την ορατή και απόμακρη στάση ενός άγνωστου Πούτιν, ο οποίος απολαμβάνει να ακούει από το υπουργείο Άμυνας για τη ρωσική στρατιωτική δόξα στα πεδία των μαχών.

Πηγή: Associated Press

Εάν η περιφρόνηση του Πούτιν και ο θυμός των Ρώσων στρατιωτών συγκλίνουν και συμβολίζουν τη χώρα που κυβερνά ο Πούτιν, το Κρεμλίνο βρίσκεται σε πραγματικό πρόβλημα ακόμη και χωρίς να υπάρχει κάποιο πραξικόπημα στα σκαριά. Η ανταρσία του Πριγκόζιν μπορεί να είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για το καθεστώς Πούτιν, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Η εξέγερσή του είναι πιθανό να ακολουθηθεί από αυξημένη καταστολή στη Ρωσία. Ένας νευρικός ηγέτης που επέζησε άκομψα από ένα εγχώριο πραξικόπημα, είναι πιο επικίνδυνος από έναν απολυταρχικό εν καιρώ πολέμου που πιστεύει ότι είναι ασφαλής στο σπίτι του.

Για τη Δύση, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει, εκτός από το να αφήσει αυτό το πολιτικό δράμα -το οποίο έχει μερικά από τα στοιχεία μιας φάρσας- να διαδραματιστεί στη Ρωσία. Η Δύση δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει το status quo των οπαδών του Πούτιν, αλλά ούτε και να επιδιώξει την ξαφνική ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν. Για τη Δύση, η αναταραχή στη Ρωσία μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτό που σημαίνει για την Ουκρανία, όπου η πιθανότητα αστάθειας στη Ρωσία μπορεί να ανοίξει νέες στρατιωτικές επιλογές. Εκτός από την εκμετάλλευση αυτών των επιλογών σε συνδυασμό με το Κίεβο, η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να αρχίσει να προετοιμάζεται για αστάθεια εντός και εκτός των συνόρων της Ρωσίας.

Ένας χάρτινος πύργος;

Η ειρωνεία της εξέγερσης του Πριγκόζιν, είναι ότι προήλθε από τις προσπάθειες του Πούτιν να «αποδείξει πραξικόπημα» ενάντια στο καθεστώς του. Το θεμέλιο για την εξουσία του Πούτιν ήταν η ύπαρξη ενός ρωσικού πληθυσμού που ήταν υπέρ του Πούτιν ή τουλάχιστον βρισκόταν σε ηρεμία έναντι των επιλογών του. Πάνω από αυτό το στέρεο θεμέλιο, υπήρχαν πάντα αντίπαλες φατρίες μεταξύ των ελίτ και των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες ο Πούτιν έβαζε να βρίσκονται σε αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Για να διατηρήσει αυτή τη δομή ενωμένη, ο Πούτιν έπρεπε να αποτρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να διατηρήσει την πολιτική ελίτ σε σειρά. Προτίμησε να συνεργαστεί με άντρες που γνώριζε από τα χρόνια του στην KGB τη δεκαετία του 1980 και από τις ημέρες του στην κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990, που χρησίμευσε ως το σημείο εκκίνησης για την πολιτική του καριέρα. Αυτοί οι άνδρες ήταν πιστοί επειδή μπορούσαν να απολαύσουν πλούτο και δύναμη μόνο με τον Πούτιν στο τιμόνι. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Πούτιν ήταν όσοι είχαν αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό, αλλά δεν ήταν μακροχρόνιοι φίλοι του. Έπρεπε να επιβλέπονται και να ελέγχονται μέσα από μηχανορραφίες, τόσο συνεχείς που έγιναν ρουτίνα. Άλλες χώρες έχουν ένα χρηματιστήριο με εισηγμένες εταιρείες που ανεβοκατεβαίνει. Το Κρεμλίνο έχει ένα εσωτερικό «χρηματιστήριο», στο οποίο τις θέσεις των εταιρειών έχουν οι πολιτικές τύχες των ισχυρών, που ανεβαίνουν αλλά και πέφτουν.

Στην αρχή, ο πόλεμος συνέχισε αυτή τη ρουτίνα. Οι στρατιωτικοί ηγέτες ανακατεύονταν μέσα και έξω από τις θέσεις τους, εν μέρει επειδή ο πόλεμος δεν πήγαινε καλά και εν μέρει επειδή ο Πούτιν έπρεπε να βεβαιωθεί ότι κανένας «Ναπολέων» δεν θα μπορούσε να αναδυθεί ανάμεσα στους στρατηγούς και να τον αμφισβητήσει. Ο Πούτιν αντιμετώπισε την Βάγκνερ και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, βλέποντας τι θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στην Ουκρανία και επιδιώκοντας να ελέγξει τη δύναμη του στρατού και του υπουργού Άμυνας. Ο Πριγκόζιν αντιστάθμισε τη στρατιωτική ανώτατη διοίκηση και έκανε ό,τι του ζητήθηκε - παίρνοντας για παράδειγμα την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης τον τελευταίο χρόνο. Η αποτελεσματικότητα του Πριγκόζιν άσκησε πίεση στον εξαιρετικά αναποτελεσματικό ρωσικό στρατό.

Ο Πούτιν μπορούσε να σταθεί πάνω από όλα, όπως έκανε για χρόνια, ως δεξιοτέχνης του σκακιού που κινεί τα πιόνια. Ή έτσι φαινόταν, μέχρι που ήρθε κάποιος και πέταξε πάνω από τη σκακιέρα.

Πρόσεχε τον θρόνο, πρόσεχε πίσω από την πλάτη σου

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προμηνύουν ένα σκοτεινό μέλλον για τη Ρωσία. Σε λίγες ώρες, η ένοπλη εξέγερση του Πριγκόζιν προκάλεσε τεράστιο χάος. Ο πόλεμος αδυνάτισε τη ρωσική κρατική ικανότητα και η εξέγερση την επέκτεινε ακόμη περισσότερο, παρουσιάζοντας τη Μόσχα με μια νέα εσωτερική πρόκληση. Για χρόνια το Κρεμλίνο έχει επινοήσει τρόπους για να προχωρήσει σε μια φιλελεύθερη, αστική επανάσταση. Αλλά αποδείχθηκε ότι η μεγαλύτερη απειλή ήταν μια ανελεύθερη επανάσταση: Μια εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη, λαϊκιστική εξέγερση που δεν οδηγήθηκε από κοσμοπολίτες μεταρρυθμιστές αλλά από Ρώσους εθνικιστές. Ο εθνικισμός από πάνω προς τα κάτω που καλλιεργήθηκε στον πόλεμο, θα μπορούσε να κόψει το καθεστώς του Πούτιν και ο Πριγκόζιν μπορεί να μην είναι ο τελευταίος στο είδος του.

Ο Πριγκόζιν απέδειξε ότι το φρούριο του πουτινισμού μπορεί να δεχθεί επίθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ σύντομης εξέγερσης, οι εκφράσεις πίστης των ελίτ στον Πούτιν ήταν σχεδόν ομοιόμορφες, αλλά ήταν εντυπωσιακά επίπεδες. Άλλοι, πιο έξυπνοι επίδοξοι μνηστήρες της εξουσίας μπορεί να μάθουν από τον Πριγκόζιν, συνδυάζοντας τον λαϊκισμό του με ένα πολιτικό πρόγραμμα που να έχει κάποιο μεγαλύτερο ακροατήριο, πέρα από αντάρτες μισθοφόρους και που να μπορεί να προσελκύσει στελέχη από τη ρωσική ελίτ. Οι εν λόγω ελίτ δεν θα ήταν μεταξύ της διανόησης ή του επιχειρηματικού κόσμου. Θα συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τα κίνητρά τους μπορεί να είναι τα λάφυρα της εξουσίας, η αντίληψη της αδυναμίας του Πούτιν ή ο φόβος μιας επερχόμενης εκκαθάρισης. Εάν ο Πούτιν φαίνεται προορισμένος να ανατραπεί, τότε υπάρχει ένα κίνητρο για αυτόν που τον ανατρέπει. Υπάρχει βέβαια ένα παρόμοιο αντικίνητρο, ειδικά αν ο Πούτιν θέλει να πάρει εκδίκηση. Αν ήταν μια βραδιά που θα έβγαιναν τα μαχαίρια για να παιχτεί το παιχνίδι ανάμεσα στις ρωσικές ελίτ, και θα μπορούσε να εδραιώσει ισχυρές προσωπικότητες πίσω από ένα σχέδιο για την εκδίωξη του Πούτιν.

Η ταχεία προέλαση του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα, θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους πιθανούς πολέμαρχους ή μια σειρά από αναμεμειγμένους με την πολιτική επιχειρηματίες που αναζητούν πλεονέκτημα, να αποπειραθούν να κάνουν την ανατρεπτική κίνησή τους. Κανένας δεν είναι αρκετά ισχυρός για να ανατρέψει τον «τσάρο» στη Μόσχα, αλλά ο καθένας τους φαντάζει πρόθυμος να κάνει την κίνηση. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να παραλύσουν την κυβέρνηση και να αποδυναμώσουν τη στρατιωτική θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την πάροδο του χρόνου, ο Πριγκόζιν πέρασε από την κριτική για την εκτέλεση του πολέμου, σε κριτική για τον σκοπό του πολέμου. Αυτό που έχει ειπωθεί τώρα ανοιχτά - ότι είναι ένας αποτυχημένος πόλεμος που μπορεί να είναι μια υπαρξιακή απειλή για την περηφάνια της Ρωσίας, αλλά όχι για την ίδια τη Ρωσία - δεν μπορεί να ξε-ειπωθεί.

Προετοιμαστείτε για το χειρότερο

Ο Πούτιν και οι σύντροφοί του μπορεί να προσπαθήσουν να αποδώσουν την εξέγερση του Πριγκόζιν στους ξένους. Αλλά ακόμη και για ένα καθεστώς που έχει κατακτήσει την τέχνη του να κατηγορεί τη Δύση, αυτό θα ήταν υπερβολικό. Η Ουάσιγκτον δεν έχει σχεδόν καθόλου μόχλευση στην εσωτερική ρωσική πολιτική, και δεν είναι το 1991, όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ταξίδεψε στην Ουκρανία και στη διάσημη ομιλία του συνέστησε οι αλλαγές να προχωρήσουν με αργό βήμα. Η αστάθεια εντός της Ρωσίας δεν είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν. Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί για καλό αποτέλεσμα στα πεδία μάχης της Ουκρανίας. Αυτό που θα ακολουθήσει αυτή την εξέγερση, είναι ένα διάλειμμα απόσπασης της προσοχής, κατηγοριών και αβεβαιότητας, καθώς ο Πούτιν δεν ασχολείται μόνο με την διαχείριση της επιστροφής των πραγμάτων στην κανονικότητα, αλλά και με την ταπείνωση που μόλις του επιβλήθηκε και την εκδίκηση που είναι πιθανό να επιδιώξει. Σίγουρα τίποτα από αυτά δεν θα περάσει γρήγορα.

Αν και η Ουκρανία εξαπέλυσε μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είχε σημαντική στρατιωτική προέλαση από τον Νοέμβριο του 2022, και είναι κοινή διαπίστωση ότι η αντεπίθεση μέχρι στιγμής εξελίσσεται αργά. Έτοιμη να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις, η Ουκρανία έχει υψηλό ηθικό, μια σειρά αφοσιωμένων υποστηρικτών και μια σαφή στρατηγική πορεία. Χωρίς πολιτική αστάθεια, η στρατιωτική θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εγγενώς επισφαλής. Με την πολιτική αστάθεια, μπορεί να καταρρεύσει.

Ο πρόσφατος κλυδωνισμός του Πούτιν ισοδυναμεί με παράδοξο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Το καθεστώς του αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη και η έξοδός του από τη διεθνή σκηνή, όποτε έρθει, δεν θα προκαλέσει κάποια.... θλίψη στη Δύση. Ωστόσο, μια Ρωσία μετά τον Πούτιν- κάτι που θα μπορούσε να έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν συνήθως πριν από μια εβδομάδα- θα απαιτούσε μεγάλη προσοχή και προσεκτικό σχεδιασμό.

Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, που θα ήταν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και μια λιγότερο αυταρχική Ρωσία, είναι λογικό να σχεδιάζουμε το χειρότερο: Έναν Ρώσο ηγέτη πιο ριζοσπαστικό από τον Πούτιν και πιο απροκάλυπτα δεξιό και αντιδραστικό, κάποιον ίσως με περισσότερη στρατιωτική εμπειρία από ό,τι είχε ποτέ ο Πούτιν, ίσως κάποιος που έχει διαμορφωθεί από τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν επέλεξε έναν εγκληματικό πόλεμο. Θα ήταν «ποιητική δικαιοσύνη» να είναι το πολιτικό θύμα αυτού του πολέμου, αλλά ο διάδοχός του δεν μπορεί παρά να είναι το παιδί αυτού του πολέμου, και οι πόλεμοι γεννούν διαταραγμένα παιδιά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να διαχειριστούν και να μετριάσουν τις συνέπειες της αστάθειας στη Ρωσία. Σε όλα τα σενάρια, η Δύση θα χρειαστεί να επιδιώξει διαφάνεια σχετικά με τον έλεγχο των ρωσικών πυρηνικών όπλων και την πιθανή διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, σηματοδοτώντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία πρόθεση και καμία επιθυμία να απειλήσει την ύπαρξη του ρωσικού κράτους. Ταυτόχρονα, η Δύση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, εστιάζοντας στην προστασία του ΝΑΤΟ και των εταίρων του. Η αστάθεια στη Ρωσία είναι απίθανο να παραμείνει εντός της Ρωσίας. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, από την Αρμενία έως τη Λευκορωσία.

Η ανταρσία του Πριγκόζιν έχει ήδη εμπνεύσει ένα κύμα ιστορικών αναλογιών: Ίσως αυτή είναι η Ρωσία του 1905, της μικρής επανάστασης που συνέβη τότε, πριν από τη μεγάλη του 1917. Ή ίσως είναι η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 1917, υπό πολιτική πίεση εξαιτίας ενός πολέμου, όπως υπαινίχθηκε ο ίδιος ο Πούτιν. Ίσως είναι η Σοβιετική Ένωση του 1991, που μετέτρεψε τον Πούτιν σε μια εκδοχή του Γκορμπατσόφ, σε κάποιον που προοριζόταν να χάσει μια αυτοκρατορία.

Μια καλύτερη αναλογία τοποθετεί τον Πρινγκόζιν στο ρόλο του Στένκα Ραζίν, ενός Κοζάκου επαναστάτη ενάντια στην τσαρική εξουσία. που συγκέντρωσε έναν στρατό αγροτών και προσπάθησε να βαδίσει στη Μόσχα από τη νότια Ρωσία το 1670-71. Ο Ραζίν τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε στην Κόκκινη Πλατεία. Αλλά έγινε «μορφή» της ρωσικής πολιτικής λαογραφίας. Είχε αποκαλύψει την αδυναμία στην τσαρική κυβέρνηση της εποχής του και στους επόμενους αιώνες άλλοι εμπνεύστηκαν από την ιστορία του. Για τους αυτοκράτορες της Ρωσίας, έχει ένα σαφές μάθημα: Ακόμη και μια αποτυχημένη εξέγερση φυτεύει τον σπόρο για μελλοντικές προσπάθειες.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πριγκόζιν: Στόχος της ανταρσίας ήταν να σωθεί η Wagner, όχι η ανατροπή της ρωσικής εξουσίας

DW: Οι πιο δραματικές εξελίξεις από το '90 στη Ρωσία

Wagner: Σε εκκρεμότητα το μέλλον του ένοπλου βραχίονα του Κρεμλίνου σε Αφρική, Μ. Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider