Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για τον πόλεμο που εξαπέλυσε, εκτίμησαν οι ΥΠΕΞ της Quad

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για τον πόλεμο που εξαπέλυσε, εκτίμησαν οι ΥΠΕΞ της Quad
Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπολύει πόλεμο χωρίς να τιμωρείται, εκτίμησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε ανακοίνωσή τους έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί.

(upd 10:48) Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπολύει πόλεμο χωρίς να τιμωρείται, εκτίμησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή τους έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί.

Η λεγόμενη ομάδα Quad επεσήμανε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη».

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία χωρίς να τιμωρείται, τότε αυτό στέλνει ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι ίσως να μπορέσουν και αυτοί να γλιτώσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της ομάδας Quad στο περιθώριο συνόδου της G20, που διεξήχθη στο Νέο Δελχί και στη διάρκεια της οποίας υπουργοί διαφώνησαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη G20 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη της Ομάδας των 20 να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της ομάδας Quad επέκριναν εμμέσως και την Κίνα, καταγγέλλοντας τις ενέργειες που οξύνουν την ένταση στη Νότια Σινική θάλασσα και τη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή.

Η Quad υπογράμμισε «τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Εδώ και πολλά χρόνια η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν αυξήσει τα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια σημαντική για το εμπόριο θαλάσσια οδό, ιδιαίτερα πλούσια σε πόρους και με ξεχωριστή υποθαλάσσια βιοποικιλότητα.

Την περιοχή διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της η Κίνα, κάτι που αμφισβητούν πολλές γειτονικές χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, που θέλουν να ελέγξουν μέρη της.

«Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που έχει στόχο να αλλάξει το στάτους κβο ή να οξύνει την ένταση στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Quad.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών, για την επικίνδυνη χρήση σκαφών του λιμενικού και των θαλάσσιων πολιτοφυλακών καθώς και για τις προσπάθειες να διαταραχθούν οι δραστηριότητες εξωχώριας εκμετάλλευσης πόρων άλλων χωρών», πρόσθετε.

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει την Quad κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου και κλίκα «που στοχοθετεί άλλες χώρες».

Σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι εκτίμησε ότι η Κίνα δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί για την Quad.

«Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συνεργασία, αλλά απλώς για μια πρακτική συνεργασία», εξήγησε. «Δεν προσπαθούμε να αποκλείσουμε κανέναν. Είναι ένας ανοικτός διάλογος», πρόσθεσε.

Η Quad είναι μια ανεπίσημη συμμαχία στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε το 2007 και το 2017 αποφασίστηκε η αναβίωσή του με στόχο να αποτελέσει αντίβαρο στη στρατιωτική και οικονομική επιρροή της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του

gazzetta
gazzetta reader insider insider