Ελλείψεις φαρμάκων: Έκτακτη παρέμβαση Πλεύρη - «Τελεσίγραφο» προς τις φαρμακαποθήκες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Έκτακτη παρέμβαση Πλεύρη - «Τελεσίγραφο» προς τις φαρμακαποθήκες
Περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα.

Σε δραστικές παρεμβάσεις προχωρά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Περισσότερα από 150 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, μεταξύ αυτών και παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους και, μάλιστα, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο Υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές του κακού. Βάσει του νόμου, για να διατεθούν φάρμακα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η εγχώρια επάρκεια. Ωστόσο, τα φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν παρατύπως σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος και συγκεκριμένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ελλειπτικών φαρμάκων και της αύξησης των εισαγωγών, το υπουργείο Υγείας προχώρησε πρόσφατα και στην έκδοση επικαιροποιημένης λίστας απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε 120 κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider