Γερμανία: «Όχι» στη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, όπως ζητούσε η Πολωνία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία: «Όχι» στη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, όπως ζητούσε η Πολωνία
Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

Το Βερολίνο αποσαφήνισε σήμερα ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφού ένας αδέσποτος πύραυλος έπεσε σε ένα χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν μόνο περιορισμένες απειλές από πυραύλους, από χώρες όπως το Ιράν. Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider