Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών κοντά στα νησιά Σολομώντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών κοντά στα νησιά Σολομώντα
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο σε μικρή απόσταση από νησιά του Σολομώντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο σε μικρή απόσταση από νησιά του Σολομώντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Κατά την αρχική εκτίμηση του ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που απειλεί να πλήξει περιοχές σε ακτίνα ως και 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, το οποίο εντοπίστηκε σε χώρο 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χονιάρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC).

«Ήταν μεγάλος» σεισμός, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόι Νίσα, που εργάζεται στην υποδοχή των πελατών του ξενοδοχείου Heritage Park στη Χονιάρα, προσθέτοντας «ορισμένα αντικείμενα μέσα στο ξενοδοχείο έπεσαν. Όλοι μοιάζουν να είναι καλά, αλλά (επικρατεί) πανικός».

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα μετέδωσε πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και κόσμος βγήκε από γραφεία και σπίτια για να σπεύσει να αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών, προτού αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση. Το εστιακό βάθος του ήταν 13 χιλιόμετρα και καταγράφηκε στις 13:03 (τοπική ώρα· 04:03 ώρα Ελλάδας).

Δεν υπάρχει τελικά κίνδυνος για τσουνάμι

Αν και αρχικά είχε σημειωθεί κίνδυνος να πλήξουν σεισμικά θαλάσσια κύματα ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων τις ακτές των νησιών του Σολομώντα, της Παπούας Νέας Γουινέας και του Βανουάτου, το PTWC ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι έχει περάσει πλέον ο κίνδυνος να πλήξουν σεισμικά θαλάσσια κύματα τις ακτές των νησιών του Σολομώντα και περιοχών ως και 300 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού 7 βαθμών που καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NASA: Στα 130 χλμ. από την Σελήνη πλησίασε το διαστημικό σκάφος Orion

Ο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε δύο γαλοπούλες ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider