Ποσό-ρεκόρ $1,6 δισ. για τη συλλογή Τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποσό-ρεκόρ $1,6 δισ. για τη συλλογή Τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft
Ο μεγαλύτερος ιδιώτης συλλέκτης στην ιστορία θεωρείται από χθες ο Πολ Άλεν, ο συνιδρυτής της Microsoft που απεβίωσε το 2018.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης συλλέκτης στην ιστορία θεωρείται από χθες ο Πολ Άλεν, ο συνιδρυτής της Microsoft που απεβίωσε το 2018, καθώς η δημοπρασία των έργων Τέχνης που είχε στην κατοχή του συγκέντρωσε το «αστρονομικό» ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων και είναι φυσικό και το νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η συλλογή του Άλεν αποτελούνταν από περισσότερα από 150 έργα τέχνης σε χρονικό φάσμα 500 ετών. Έργα των Ζωρζ Σερά, Πολ Σεζάν, Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, Πολ Γκογκέν και Γκούσταβ Κλίμτ, που είχε στην κατοχή του, ξεπέρασαν έκαστο τα 100 εκατ. δολάρια. Ο οίκος Christie’s που είχε αναλάβει τη δημοπρασία εκτιμούσε πως η συλλογή θα μπορούσε να «αγγίξει» το 1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα τα τελικά έσοδα να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες του. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν προς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πέραν κλασικών ζωγράφων, στη συλλογή περιλαμβάνονταν έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών Τζάσπερ Τζονς και Λούσιαν Φρόϊντ, αλλά και έργα των Τζάκσον Πόλλοκ, Έντουαρντ Χόπερ, Τζόρτζια Ο’Κιφ.

Το έργο που έλαβε την υψηλότερη τιμή πώλησης ήταν το «Les Poseuses, Ensemble» του Τζορτζ Σερά που πωλήθηκε έναντι 149,2 εκατ. δολαρίων.

Η δημοπρασία διήρκεσε δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider