ΕΕΕΠ: Ο παράνομος τζόγος στόχος πρώτης προτεραιότητας- Σταθερές δομές το βασικό... όπλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Ο παράνομος τζόγος στόχος πρώτης προτεραιότητας- Σταθερές δομές το βασικό... όπλο
Τη διεύρυνση της δράσης της για την συμβολή στον περιορισμό του παράνομου τζόγου σχεδιάζει η Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με την δημιουργία σταθερών δομών αλλά και την στελέχωση τους με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Τη διεύρυνση της δράσης της για την συμβολή στον περιορισμό του παράνομου τζόγου σχεδιάζει η Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων με την δημιουργία σταθερών δομών αλλά και την στελέχωση τους με εξειδικευμένους επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Αρχής «η ΕΕΕΠ σκοπεύει να διερευνήσει σημαντικά τη δράση της για τη συμβολή στον περιορισμό του παράνομου τζόγου.

Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί η δημιουργία σταθερών δομών και με τη συνεργασία της αστυνομίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου καθώς και εξειδικευμένων επιστημόνων που θα συνδράμουν:

  • Στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου
  • στο συνεχή εντοπισμό των κινδύνων με στόχο την επαγρύπνηση του κοινού και των παικτών ως προς τα παράνομα δίκτυα και πολλές άλλες δράσεις».
  • Ήδη προς τις κατευθύνσεις αυτές η ΕΕΕΠ έχει συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, συνεργασία η οποία έχει αναβαθμίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα εντοπισμού των παράνομων δραστηριοτήτων.

«Η εμπειρία και τεχνογνωσία όλων των εμπλεκομένων παραμένει ιδιαίτερα πολύτιμη για τον περιορισμό του φαινομένου του παράνομου τζόγου, για τον λόγο αυτόν η Αρχή βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το νόμιμο δίκτυο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Αναφερόμενα στην αναγκαιότητα της μείωσης του παράνομου τζόγου τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι διεθνώς η ρύθμιση των τυχερών παιγνίων είχε ως βασικό στόχο να διασφαλίσει τη νομιμότητα της διοργάνωσης και διεξαγωγής τους καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα παράνομα δίκτυα, τη διακίνηση μαύρου χρήματος και την απώλεια δημοσίων εσόδων.

«Δηλαδή ο τζόγος κατανοήθηκε ως μία από τις σταθερές εκδηλώσεις ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς παρ' αυτά με έντονα δυσμενή κοινωνική προβληματική πρακτική συμπεριφορά έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Είναι λοιπόν προφανές ότι η ριζική απαγόρευση του τζόγου θα δημιουργούσε συνθήκες όπως αυτές της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ οι οποίες γιγάντωσαν τα δίκτυα της μαφίας και του παράνομου πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά μία υπερβολικά σφιχτή ρύθμιση της δραστηριότητας θα ενίσχυε επίσης τις τάσεις διαφυγής και παράκαμψης των ασφυκτικών περιορισμών γεγονός που επίσης θα ενίσχυε τα παράνομα δίκτυα.

Τέλος μία υπερβολικά χαλαρή ρύθμιση αυξάνει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. Για τον ρυθμιστή επομένως πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ του περιορισμού των παράνομων δικτύων και ταυτόχρονα της ενίσχυσης της νόμιμης διεξαγωγής χωρίς ωστόσο αυτή να οδηγεί σε υπέρμετρη ανάπτυξη της δραστηριότητας» επισημαίνουν τα στελέχη τους διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΠ ουσιαστικά θέλοντας να διατυπώσουν την δυσκολία που αντιμετωπίζουν για την διασφάλιση της αγοράς παιγνίων από παράνομες ενέργειες.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η καταπολέμηση των παράνομων δικτύων είτε επίγειων είτε διαδικτυακών αποτελεί ευθύνη τόσο της ΕΕΕΠ όσο και των συναρμόδιων στα θέματα αυτά διωκτικών και δικαστικών αρχών στο έργο των οποίων η ΕΕΕΠ συμβάλλει όποτε της ζητείται.

«Η μαύρη λίστα των ιστοτόπων διοργάνωσης και διεξαγωγής αποτελεί ήδη ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή ωστόσο είναι προφανές ότι δεν επαρκεί. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση ώστε οι σχετικοί έλεγχοι περιορισμοί και απαγορεύσεις να επεκταθούν σε τομείς όπως:

  • οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές για παίγνια μέσω των παροχών υπηρεσιών πληρωμών,
  • η διαφήμιση και εν γένει προώθηση των παράνομων παροχών στην επικράτεια,
  • ο περιορισμός των δυνατοτήτων παράκαμψης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας (παραδείγματος χάρη χρήση VPN)» επισημαίνουν με νόημα.

Καταλήγοντας υποστηρίζουν ότι «κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό του φαινομένου του παράνομου τζόγου διαδραματίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες, οι οποίοι, παρασυρόμενοι, πολλές φορές, από το δέλεαρ των αυξημένων αποδόσεων ή της άρσης των περιορισμών που ισχύουν για το νόμιμο δίκτυο πέφτουν στα δίκτυα των παράνομων παροχών με αποτέλεσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων να χάνουν όχι μόνο τυχόν κέρδη αλλά και το κεφάλαιο που έχουν ποντάρει.

Αποκάλυψαν μάλιστα ότι συχνά στην Αρχή γίνονται καταγγελίες αυτής της φύσης δεδομένου ότι το παράνομο δίκτυο αυθαιρετεί εις βάρος τους αφού δεν τηρεί εξ ορισμού τις υποχρεώσεις και προϋποθέσεις νόμιμης διεξαγωγής που ισχύουν για το νόμιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις παρεμβάσεις της ΕΕΕΠ για την στήριξη στην αγορά των εν λειτουργία καζίνο – Παράταση έως 15 Οκτώβρη για τις θέσεις των ιδιοκτητών

ΕΕΕΠ: 3 στους 4 πολίτες (76%) έχουν παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι έστω και μία φορά στη ζωή τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider