Bloomberg: Η Ρωσία βρήκε νέα «οδό» εξαγωγής αργού από ένα μικρό λιμάνι της Αιγύπτου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ρωσία βρήκε νέα «οδό» εξαγωγής αργού από ένα μικρό λιμάνι της Αιγύπτου
Το El Hamra, το οποίο λειτουργεί από την Western Desert Operating Petroleum της Αιγύπτου, διαθέτει έξι δεξαμενές αποθήκευσης, ικανές να χωρέσουν 1,5 εκατ. βαρέλια αργού και μία μονάδα πρόσδεσης για φόρτωση και εκφόρτωση. 

Νέα «μονοπάτια» εξαγωγής του πετρελαίου της έχει εντοπίσει η Ρωσία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ένα φορτίο περίπου 700.000 βαρελιών ρωσικού αργού παραδόθηκε στον τερματικό σταθμό πετρελαίου El Hamra στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου στις 24 Ιουλίου.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα άλλο σκάφος συνέλεξε ένα φορτίο από το λιμάνι - το οποίο μπορεί να ήταν μέρος ή ολόκληρο το φορτίο με τα ρωσικά βαρέλια.

Η ασυνήθιστη κίνηση καθιστά τον τελικό προορισμό του φορτίου πιο δύσκολο να εντοπιστεί, επιβεβαιώνοντας την τάση που έχει παρατηρηθεί, οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου να γίνονται όλο και πιο συγκαλυμμένες από τότε που οι Ευρωπαίοι αγοραστές άρχισαν να εφαρμόζουν τις κυρώσεις και να τις αποφεύγουν, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το El Hamra, το οποίο λειτουργεί από την Western Desert Operating Petroleum της Αιγύπτου, διαθέτει έξι δεξαμενές αποθήκευσης, ικανές να χωρέσουν 1,5 εκατ. βαρέλια αργού και μία μονάδα πρόσδεσης για φόρτωση και εκφόρτωση.

Ο τερματικός σταθμός κατασκευάστηκε για να μεταφέρεται αργό πετρέλαιο που παράγεται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, δημιουργώντας δυνατότητες ανάμειξης των ρωσικών βαρελιών με τοπικά παραγόμενους όγκους.

Λίγες ώρες αφότου το πρώτο δεξαμενόπλοιο, το Crested, έφυγε από το El Hamraμ ένα άλλο, το Chris, κατέφτασε. Αν και ήταν ήδη στον τερματικό σταθμό για αρκετές ημέρες, απομακρύνθηκε από το αγκυροβόλιο για να επιτρέψει στο Crested να ελλιμενιστεί, δείχνουν τα δεδομένα παρακολούθησης σκαφών τα οποία παρακολουθεί το Bloomberg, σύμφωνα με την δημοσίευση.

Όταν το Chris έφυγε τελικά από το El Hamra στις 28 Ιουλίου, οι δεξαμενές του ήταν σχεδόν γεμάτες. Τώρα είναι αγκυροβολημένο στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ras Shukheir στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, ο οποίος προσφέρει επίσης δυνατότητες ανάμειξης ρωσικού αργού με αιγυπτιακά βαρέλια.

Οι δρόμοι του πετρελαίου

Η Αίγυπτος χρησιμοποιείται ήδη από τη Ρωσία ως οδός διέλευσης των καυσίμων της. Δεν είναι σαφές εάν η συγκεκριμένη μεταφορά από το El Hamra είναι μια μεμονωμένη περίπτωση ή αν θα γίνει ένα πάγια χρησιμοποιούμενο λιμάνι για το ρωσικό αργό.

Προηγουμένως, δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό είχαν πραγματοποιήσει μεταφορές φορτίου από πλοίο σε πλοίο ανοιχτά της ισπανικής βορειοαφρικανικής πόλης Ceuta και, πιο πρόσφατα, στην μέση του Ατλαντικού. Άλλη μεταφορά φορτίου φαίνεται να έλαβε χώρα ανοιχτά του Johor, κοντά στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο. Η περιοχή έχει ήδη γίνει τόπος μεταφόρτωσης φορτίων ιρανικού αργού που κατευθύνονται προς την Κίνα.

Η απαγόρευση της ΕΕ για τις αποστολές πετρελαίου από τη Μόσχα και την παροχή ασφαλιστικών και άλλων ναυτιλιακών υπηρεσιών πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, ασκώντας πίεση στη Ρωσία να εντοπίσει και να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους για να μεταφέρει τα φορτία της στους αγοραστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού -Γύρισε πτωτικά το πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Κατρακύλησε η τιμή αμερικάνικου αργού και brent

gazzetta
gazzetta reader insider insider