Ιράκ: Οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο «μέχρι νεοτέρας»

Newsroom
Μοιράσου το
Ιράκ: Οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο «μέχρι νεοτέρας»
Στη δίνη πολιτικής κρίσης η χώρα. Διεθνείς εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση».

Χιλιάδες οπαδοί του σιίτη πολιτικού ηγέτη με μεγάλη επιρροή Μοκτάντα Σαντρ κατέλαβαν χθες Σάββατο, για ακόμη μια φορά, το κοινοβούλιο του Ιράκ, στο οποίο σκοπεύουν να παραμείνουν μέχρι νεοτέρας, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα η οποία συνεχίζει να είναι βυθισμένη σε πολιτική κρίση.

Με ιρακινές σημαίες, πορτρέτα του Μοκτάντα Σαντρ ή θρησκευτικών μορφών στα χέρια, εισέβαλαν στο χολ και κατόπιν στο ημικύκλιο, κάνοντας το σήμα της νίκης ή τραβώντας σέλφι, σε ατμόσφαιρα γιορτής, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει απόλυτο στο Ιράκ, όπου ακόμη αναμένεται ο διορισμός νέου προέδρου και νέου πρωθυπουργού, δέκα μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021.

Ο διαμορφωτής των πολιτικών ισορροπιών —και συχνά ταραχοποιός— της ιρακινής πολιτικής σκηνής Μοκτάντα Σαντρ διεξάγει εκστρατεία μέγιστης πίεσης στους αντιπάλους του, απορρίπτοντας τον υποψήφιό τους για τον θώκο του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες αφού κατέλαβαν μια πρώτη φορά το κοινοβούλιο, την Τετάρτη, οι εξεγερμένοι ξεκαθάρισαν ότι η «καθιστική διαμαρτυρία» τους θα διαρκέσει «μέχρι νεοτέρας», με λακωνική ανακοίνωση του Ρεύματος του κ. Σαντρ.

Καθισμένοι στα έδρανα ή στις μοκέτες των διαδρόμων, με τις πλάτες ακουμπισμένες στις κολόνες, ορισμένοι διαδηλωτές σκότωναν την ώρα τους μαγνητοσκοπώντας με τα κινητά τους ή απλά κοιτώντας κάτι σε αυτά, άλλοι έκαναν αέρα με χαρτόνια ή έβγαζαν τα πουκάμισά τους.

Αναστολή των συνεδριάσεων

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα «την αναστολή όλων των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου μέχρι νεοτέρας», αξιώνοντας ταυτόχρονα από τους διαδηλωτές να «προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία».

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν την υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, που θεωρείται προσκείμενος στον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ορκισμένο εχθρό του κ. Σαντρ.

Στους κήπους του κοινοβουλίου, ο Σάταρ αλ Αλιάουι, 47 ετών, είπε πως πήγε να διαδηλώσει εναντίον «μιας κυβέρνησης διεφθαρμένης και ανίκανης», αναφερόμενος στους αντιπάλους του κ. Σαντρ.

«Δεν θέλουμε τον κ. Σουντάνι», επέμεινε ο δημόσιος λειτουργός. «Ο λαός απορρίπτει τελείως τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 18 χρόνια. Θα κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία κάτω από τη θολωτή στέγη του κοινοβουλίου, θα κοιμηθούμε εδώ», διαβεβαίωσε.

Άλλοτε υπουργός και αυτοδιοικητικός αξιωματούχος, ηλικίας 52 ετών, ο κ. Σουντάνι είναι ο υποψήφιος του Πλαισίου Συνεργασίας, συμμαχίας σιιτικών φιλοϊρανικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων αυτής του κ. Μάλικι και αντιπροσώπων των Χασντ αλ Σάαμπι («Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης»), των πρώην παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στον τακτικό στρατό.

Αν και μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει να πιέζει τους αντιπάλους του, ο κ. Σαντρ έχει αφήσει πάντως στα δικά τους χέρια το καθήκον να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού έδωσε εντολή τον Ιούνιο να παραιτηθούν οι 73 βουλευτές του, κάνοντας μια από τις συνηθισμένες του απρόσμενες αντιστροφές πορείας. Ως τον περασμένο μήνα, η παράταξή του διέθετε την ισχυρότερη ομάδα στο κοινοβούλιο των 329 εδρών.

Μετά τις εισβολές στο κοινοβούλιο, το Πλαίσιο Συνεργασίας κάλεσε με τη σειρά του «τις λαϊκές μάζες (...) να διαδηλώσουν ειρηνικά για να υπερασπιστούν το κράτος και τη νομιμοποίησή του».

Εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση»

Συνολικά, τουλάχιστον εκατό διαδηλωτές και 25 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν χθες Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

«Η εξελισσόμενη κλιμάκωση είναι βαθιά ανησυχητική», σχολίασε μέσω Twitter η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Ιράκ, καλώντας «σε αποκλιμάκωση».

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επίσης κάλεσε όλα τα μέρη να «αποκλιμακώσουν την κατάσταση». «Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν, μέσω ειρηνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεσματική κυβέρνηση (...) χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του.

Οι εκκλήσεις για διάλογο διαδέχονταν η μια την άλλη και από ιρακινούς πολιτικούς.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Κάντιμι, ο οποίος χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, κάλεσε τις πολιτικές παρατάξεις «να καθίσουν για να διαπραγματευτούν και να συνεννοηθούν».

Ο Χάντι αλ Αμέρι, ο οποίος ηγείται μιας φράξιας των Χασντ αλ Σάαμπι, επίσης κάλεσε το Ρεύμα του Σαντρ και το Πλαίσιο Συνεργασίας να επιλέξουν «την αυτοσυγκράτηση (…), τον διάλογο και τις εποικοδομητικές συζητήσεις για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ στη Βαγδάτη εισέβαλαν και προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία του κόμματος Ντάουα του κ. Μάλικι, καθώς και στα γραφεία του Ρεύματος Χίκμα του σιίτη πολιτικού Άμαρ αλ Χακίμ, που ανήκει στο Πλαίσιο Συνεργασίας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Το Ρεύμα του Σαντρ έχει πρόβλημα με την ιδέα ότι είναι το Πλαίσιο Συνεργασίας αυτό που θα σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν είναι (σ.σ.: υποψήφιος πρωθυπουργός) ο κ. Σουντάνι, αν ονομαστεί δεύτερος ή τρίτος υποψήφιος, μπορούμε να περιμένουμε επίσης ενστάσεις», στηλίτευε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην αραβική υπηρεσία του BBC ο κ. Χακίμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του Κοινοβουλίου

Όλες οι ειδήσεις

08:18

NASA: Χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του - Πρωτιά για την ανθρωπότητα

08:15

Ο Καναδάς κατασκευάζει τo μεγαλύτερo γεωθερμικό θέρετρο στον κόσμο

08:14

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα

08:14

Τα καφέ μηδενικών εκπομπών, μία από τις επιχειρήσεις του κοντινού μέλλοντος

08:09

Noval Property: Ποιες είναι οι προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ – Τι «βλέπει» για το real estate

08:02

Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Σεπτέμβριο

07:55

Dimand: Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο των 666 εκατ. ευρώ – Τα deals, τα νέα projects και οι «άμυνες»

07:52

Ξεκινά τον Νοέμβριο η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας - Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα

07:46

ΤΧΣ: Η Rothschild σύμβουλος αποεπένδυσης – Μέχρι τέλος του έτους το πλάνο

07:38

Ενέργεια: Η Αθήνα φτιάχνει νέα πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό θωράκισης από μελλοντικές κρίσεις - Στη Σύνοδο της Παρασκευής

07:31

Νέος διαγωνισμός για το mega logistics center «Θριάσιο ΙΙ» - Εν αναμονή για τη Βουλή το «Θριάσιο Ι»

07:25

Ρεύμα: «Ψαλίδι» 13,9% στην κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του υψηλού κόστους

07:18

Μας κλέβουν τσίπουρο - Τι είπε ο Καιρίδης στους συμμαθητές - Μια στριπτιτζού που έγινε θεούσα

07:05

Σε αναβρασμό η φαρμακευτική αγορά - Κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  

07:02

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

01:14

ΗΠΑ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

23:54

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους - 15 οι αγνοούμενοι

23:43

ΥΠΕΞ Κύπρου: Παράλογοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα

23:36

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

23:24

Αύριο η Υπουργική Απόφαση για τους χώρους ανταποδοτικότητας σε Ελληνικό - Αγ. Κοσμά

23:16

Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500

23:05

Αθανασοπούλου: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού, χρέη 1 δισ. ευρώ

22:54

Γράφει ιστορία η Porsche – Από την ανώτατη τιμή θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής

22:48

H NASA αποσύρει τον διαστημικό πύραυλο SLS λόγω του τυφώνα Ίαν

22:35

Μακρόν: Έκκληση για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

22:23

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

22:10

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

21:56

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

21:45

ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί

21:36

Δημοσκόπηση ALCΟ: Στο 7,7% η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή