Ουκρανία: Νέα «καρατόμηση» από τον Ζελένσκι- «Θύμα» ο επικεφαλής ειδικών δυνάμεων στο Ντονμπάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νέα «καρατόμηση» από τον Ζελένσκι- «Θύμα» ο επικεφαλής ειδικών δυνάμεων στο Ντονμπάς
Με διάταγμά του, ο αρχηγός του κράτους καθαίρεσε τον Χριχόρι Χάλαχαν και διόρισε στη θέση του τον Βίκτορ Χορένκο.

Άλλον έναν κορυφαίο αξιωματικό του στρατού του, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθαίρεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις μεγάλες απώλειες εδαφών που κυρίευσαν οι δυνάμεις της Ρωσίας, ως συνέχεια των πολλαπλών «καρατομήσεων» που εξαπολύσει στο κράτος.

Με διάταγμά του, ο αρχηγός του κράτους καθαίρεσε τον Χριχόρι Χάλαχαν και διόρισε στη θέση του τον Βίκτορ Χορένκο.

Ο υποστράτηγος Χάλαχαν, 44 ετών, ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Αύγουστο του 2020.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, η Ουκρανία απώλεσε πλήρως τον έλεγχο της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

Περίπου το 50% της γειτονικής περιφέρειας Ντανιέτσκ έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Πριν από την εισβολή, το 30% του εδάφους της περιφέρειας ελεγχόταν από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Πρόσφατα ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πως το Κίεβο έχει χάσει τον έλεγχο του 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Το γενικό επιτελείο στο Κίεβο παράλληλα αναγνώρισε ότι χθες ρωσικές μονάδες σημείωσαν επιτυχίες στον λιγνιτικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Μπουρλεχίρσκ στη Ντανιέτσκ, που πολιορκούσαν για αρκετές ημέρες. Οι ουκρανοί επιτελείς διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι επιθέσεις προς την κατεύθυνση των πόλεων Μπαχμούτ και Σίβερσκ απωθήθηκαν.

Ζελένσκι: Η Ρωσία τρομοκρατεί εργαλειοποιώντας το φυσικό αέριο

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις περικοπές στη ροή φυσικού αερίου για να σκορπίσει τον τρόμο στην Ευρώπη και προέτρεψε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα από τη Ρωσία, για να κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την προετοιμασία των Ευρωπαίων ενόψει του χειμώνα. Και αυτός είναι ένας ανοικτός πόλεμος φυσικού αερίου που διεξάγει η Ρωσία κατά μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε.

«Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους ανθρώπους, πόσο θα υποφέρουν από την πείνα λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών ή από το ψύχος του χειμώνα και τη φτώχεια. Ή από την κατοχή. Αυτές είναι απλώς διαφορετικές μορφές τρομοκρατίας», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η νέα μείωση στη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εκλαμβάνεται ως αντίποινα της Μόσχας στις ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι ο εκβιασμός της Μόσχας με το φυσικό αέριο συνιστά «κίνητρο για να είναι πολύ ισχυρότερο το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ» σε βάρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Μπορούμε ακόμα να προκαλέσουμε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς

Ζελένσκι: Απέπεμψε κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών

Oυκρανία: Τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα απέλυσε ο Ζελένσκι - Διώχθηκαν 60 υπάλληλοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider