Κεδίκογλου: Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον κτηνοτροφικό κλάδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεδίκογλου: Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον κτηνοτροφικό κλάδο
Όπως επισήμανε ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών με κίνητρο τη μείωση του φόρου κατά 50% σε όσους συμμετέχουν.

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον κλάδο της Κτηνοτροφίας, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τους τελευταίους μήνες όπως είπε, έχουν διατεθεί για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα σε αυτά θα προστεθούν πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα δοθούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών με κίνητρο τη μείωση του φόρου κατά 50% σε όσους μετέχουν σε αυτά».

Σε ό,τι αφορά τον μελισσοκομικό κλάδο, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητες είναι «η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων».

Μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στηρίζουν τους μελισσοκόμους και υπογράμμισε πως σημαντικός στόχος είναι το σήμα του ελληνικού μελιού που «θα βάλει τέλος στις ελληνοποιήσεις και θα προσδώσει αξία στο ελληνικό μέλι».

Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για να καταστεί η Ελλάδα, προορισμός αλιευτικού τουρισμού ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνει είναι «αισιόδοξα και ενθαρρυντικά» προσθέτοντας ότι «υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική για το αντικείμενο».

«Ξαναγεννιέται από τις στάχτες της» υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου αναφερόμενος τέλος, στην Εύβοια, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. Σημείωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, ενώ αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου:

- Η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει πλήξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί; Υπάρχουν σχέδια από την κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξη του κλάδου;

Η υγειονομική και ενεργειακή κρίση αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, επιτάσσουν την εφαρμογή πολιτικών που διασφαλίζουν την επισιτιστική επάρκεια και φυσικά οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής.

Μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, με στοχευμένες ενισχύσεις μέσα από δράσεις κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης έχει διαθέσει πάνω από 220 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και το επόμενο διάστημα, θα δοθούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ενώ ήδη εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα για τον ίδιο σκοπό.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κόστους παραγωγής, πρέπει να στηριχθούν η επιχειρηματικότητα και τα συλλογικά και συνεταιριστικά σχήματα. Η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών με κίνητρο τη μείωση του φόρου κατά 50% σε όσους μετέχουν σε αυτά.

Μη ξεχνάμε βέβαια ότι βρίσκεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ύψους 523,3 εκατ. ευρώ και αυτό της βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ.

- Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να καταστεί η χώρα μας προορισμός αλιευτικού τουρισμού. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού; Τι μηνύματα λαμβάνετε;

Πράγματι, με πολύτιμο σύμμαχο το υπουργείο Τουρισμού και την υφυπουργό και εκλεκτή φίλη, Σοφία Ζαχαράκη εργαζόμαστε εντατικά ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη και να ηγηθεί του αλιευτικού τουρισμού γιατί διαθέτει τα κατάλληλα «εφόδια»: (εύρος ακτογραμμής, ήπιο κλίμα, δημοφιλής τουριστικός προορισμός κ.α.). Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι η προοπτική του αλιευτικού τουρισμού αφορά όλες τις περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε θάλασσα, λίμνη ή λιμνοθάλασσα το μέλλον για τον συγκεκριμένο κλάδο, προδιαγράφεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο και δυναμικό.

Είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, χάρη στην οποία επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι: παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα, αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν δημοφιλή διεθνή προορισμό για τον αλιευτικό τουρισμό, διασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και διαθέσιμων αλιευτικών δυνατοτήτων.

Ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας για να καταστεί η χώρα μας διεθνής προορισμός αλιευτικού τουρισμού, είναι τόσο η ενημέρωση των αλιέων και ευρύτατα των τοπικών κοινωνιών όσο και η δημιουργία μιας παγκόσμιας καμπάνιας. Μια δυναμική αρχή έγινε κατά την πρώτη ενημερωτική ημερίδα που φιλοξενήθηκε στην Ερέτρια στις 31 Μαΐου και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν, θα φροντίσουμε η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού να φτάσει και στον πιο δύσπιστο επαγγελματία.

Εν κατακλείδι, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά και θεωρούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική για το αντικείμενο. Το 2021, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας εκδόθηκαν 235 άδειες από επαγγελματικά αλιευτικά και θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε συντονισμένα ώστε οι άδειες αυτές τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν άμεσα!

- Ένας κλάδος ο οποίος αναδεικνύεται εξίσου δυναμικός είναι αυτός της μελισσοκομίας. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυσή του; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον του κλάδου και τι πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για την επίτευξη αυτού του στόχου;

Μόλις δυο μήνες πριν, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 2290/10.05.2022) η απόφαση που φέρει τη δική μου υπογραφή, για το πρώτο Μελισσοκομικό Πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα στην περιοχή Κοτρωνιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς στον Έβρο.

Το εν λόγω πάρκο μαζί με άλλα που θα ακολουθήσουν, υλοποιούνται στο πλαίσιο στήριξης του κλάδου και ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού. Στόχος του υπουργείου είναι, η μελισσοκομία που αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής αγροτικής οικονομίας, να αποκτήσει νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην εκάστοτε περιοχή.

Οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ για τον τομέα της μελισσοκομίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θεσμικά εργαλεία, όπως το ενιαίο σύστημα καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου, το μελισσοκομικό μητρώο, η μελισσοκομική ταυτότητα και το ισοζύγιο μελιού.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται είναι το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου για το έτος 2022 έχει εγκριθεί συνολική ενίσχυση ύψους 12.325.290. Η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται κατά 50% από ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από εθνικούς πόρους.

Το μελισσοκομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται σε 12.325.290 ευρώ ανά έτος, για την ερχόμενη πενταετία (2023 - 2027), καθώς έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ.

Στα μέτρα ενίσχυσης, περιλαμβάνεται και το Πρόγραμμα Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών παραδοσιακών μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, να αναπτυχθεί η τοπική παραγωγή μελιού, να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί η τοπική μεταποιητική δραστηριότητα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας και να διατηρηθεί το μοναδικό ιδιαίτερο περιβάλλον των μικρών νησιών. Το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης καθορίζεται ετησίως σε 12 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη και μέχρι του συνολικού ποσού ενίσχυσης 1.800.000 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με το εγκριθέν Πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης καθορίζεται σε 1.150.000 ευρώ ανά έτος, ενώ το συνολικό ποσό της συμπληρωματικής εθνικής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 650.000 ευρώ ετησίως.

Έχουμε ένα σημαντικό στόχο: το σήμα του ελληνικού μελιού. Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία των μελισσοκόμων, τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και το επιστημονικό συμβούλιο προχωράμε στην επίτευξη του στόχου που θα βάλει τέλος στις ελληνοποιήσεις και θα προσδώσει αξία στο ελληνικό μέλι.

- Η Εύβοια τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή τις πυρκαγιές. Τι έχει γίνει έως σήμερα και τι προβλέπεται να γίνει στο μέλλον;

Η γενέτειρά μου ξαναγεννιέται από τις στάχτες της με την ελπίδα ότι το τέλος της ανασυγκρότησης θα την βρει με υποδομές, αναπλάσεις και εγκαταστάσεις που θα ανανεώσουν την τουριστική της ανάπτυξη, θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και θα δώσουν νέα πνοή. Πρόκειται για έργα που σηματοδοτούν μια δυναμική επανέναρξη, γιατί όραμά μου είναι οι συμπολίτες μου να ατενίζουν το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία. Για το λόγο αυτό, ενεργήσαμε εξίσου δυναμικά και άμεσα με την κατάρτιση ενός ολιστικού σχεδίου αναγέννησης που καταρτίζει και υλοποιεί η επιτροπή Μπένου κατ΄εντολή του πρωθυπουργού.

Όσο για την εξέλιξη των έργων θωράκισης, δηλώνω περήφανα πως τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόστους άνω των 11 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις 4 μήνες από την έναρξη της πυρκαγιάς. Κι αυτό γιατί κινηθήκαμε με απίστευτες ταχύτητες, παρακάμπτοντας τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Τα αντιπλημμυρικά, κόστους άνω των 48 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ξεκινήσει και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Οι παρεμβάσεις μας που στόχο έχουν έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής. Η υλοποίησή τους προχώρα αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου με διασφαλισμένους πόρους από ταμειακά προγράμματα.

Στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία δημόσιου Σφαγείου, η ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, η αναβάθμιση και διαμόρφωση χερσαίων χώρων όλων των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού (συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. ευρώ), η δημοπράτηση έργου παράκαμψης Χαλκίδας και παράκαμψης Ψαχνών προϋπολογισμού 210.000.000 ευρώ ενώ σε διαδικασία ωρίμανσης μπαίνει και το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών δεν έχει προηγούμενο. Συνολικά για τα έργα, αν συνυπολογίσουμε και τον Βόρειο Οδικό Άξονα, θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider