Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα
Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης.

Τελευταία ενημέρωση: 14:52

«Σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Διατηρείται για σήμερα το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 311 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σημαντικότερες στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Άγιον Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαϊας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.).

Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα στο Πόρτο Γερμενό για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στο Μύτικα εκκενώστε τώρα προς Ψάθα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Φωτιά στο Πικέρμι

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο Πικέρμι Αττικής επί της Λ. Μαραθώνος. Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα σε οικοπεδικούς χώρους.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Πυρκαγιά στην Κορακιά Αργολίδας

«Δεν υπάρχει πλέον φωτιά και έχουμε ηρεμήσει», ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Κορακιά, Κρανιδίου στην Αργολίδα.

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γνωρίζουμε ότι έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε κτίρια της ξενοδοχειακής μονάδας», από την οποία σημειωτέον είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα όλοι οι ένοικοι της, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην συνέχεια σε άλλα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου οι ζημιές είναι μικρές και διορθώσιμες. Δηλαδή μπορεί σε 10 μέρες να το φτιάξουν και να το λειτουργήσουν. Αυτό το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι βίλες και σπιτάκια. Κάποια από αυτά καήκαν περιφερειακά. Και κάηκε το πράσινο γύρω από την μονάδα. Ευτυχώς έγινε πολύ σωστά η εκκένωση του ξενοδοχείου».

Επίσης, ο Γιάννης Γεωργόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε ελαιώνες, που εκτιμώ ότι φθάνουν σε έκταση περίπου τα 30 στρέμματα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις περιμετρικά της ξενοδοχειακής μονάδας».

Πάντως, στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, λίγα λεπτά πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος δίπλα από το ξενοδοχείο, είχαν εκδηλωθεί άλλες δύο παράλληλα σε εγκαταλειμμένες οικίες εντός οικισμών της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού κλιμακίου διασπάστηκαν έως την πλήρη κατάσβεση των πρώτων πυρκαγιών που είχε ως αποτέλεσμα την δικαιολογημένη καθυστέρηση τους στο σημείο.

Πυρκαγιά στην Άμφισσα

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Φωκίδα λόγω αναζωπύρωσης που ξέσπασε στην περιοχή Σερνικάκι.

Όπως σημείωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως στις δασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά», αναφέρει το ΣΚΑΙ.

Πυρκαγιά στην Ηλεία

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Ηλεία από το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στο Άγιο Όρος

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες το απόγευμα, σε δύσβατη δασική έκταση στο 'Αγιον Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν, χθες, και εναέρια μέσα.

Πυρκαγιά στο Σχηματάρι

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα Σχηματαρίου παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και πλέον έχει σβήσει, ενώ το πρωί έκαιγε μόνο σε χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ υπάρχουν κοντά διάσπαρτα σπίτια.

Παραμένουν οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, Αργολικές Ειδήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόρτο Γερμενό: Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς

Θεοδωρικάκος: 2.500 αστυνομικοί επιχειρούν καθημερινά στην Αττική - Μείωση της εγκληματικότητας

Στυλιανίδης: Δόθηκε μεγάλη μάχη χθες στην πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαϊας

gazzetta
gazzetta reader insider insider