Πάρκο Περιβολάκι: Ένας νέος «πράσινος» προορισμός στο Κουκάκι, αποκτά νέα πνοή από την FIX Hellas

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Πάρκο Περιβολάκι: Ένας νέος «πράσινος» προορισμός στο Κουκάκι, αποκτά νέα πνοή από την FIX Hellas
Η FIX Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, αλλάζει ένα ακόμη πάρκο

Η FIX Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, αλλάζει ένα ακόμη πάρκο, προσφέροντας μία όαση πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας, προχωρώντας στην ανάπλαση ενός χώρου ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με γεγονότα που σημάδεψαν όλη τη νεότερη ιστορία της πόλης. Το πάρκο πέρασε μία παρατεταμένη περίοδο παρακμής, την οποία ήρθε να ανατρέψει η πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Αν επιχειρούσε κάποιος να περιγράψει το πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στη σημερινή του μορφή, θα έπρεπε σίγουρα να χρησιμοποιήσει πολλά χρώματα, χρώματα της γης και της φύσης, όπως όλες τις αποχρώσεις του πράσινου για να αναπαραστήσει τη βλάστηση και τα δέντρα που βρίσκονται πλέον εκεί, αλλά και κάθε είδους χρώμα το οποίο αναπαριστά την έντονη δραστηριότητα που καταγράφεται από τη διέλευση και παραμονή ανθρώπων κάθε ηλικίας στον χώρο.

Το πριν
Το πριν

Η χαμηλή βλάστηση, τα ξερά φυτά και η έλλειψη χώρων ανάπαυσης και χαλάρωσης αντικαταστάθηκαν από δέντρα και μεσογειακά φυτά, για να προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους στις βόλτες των περαστικών ενώ τοποθετήθηκαν σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, παγκάκια και ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών, αντικατοπτρίζοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση της βιώσιμης οπτικής με την οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το έργο. Ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός παρτεριού με φυτικές αψίδες και ενός νέου ελικοειδούς παγκακίου που προσκαλούν σε διάδραση μεταξύ των επισκεπτών του Πάρκου σε ένα χώρο περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο. Επιπλέον, στον χώρο του πάρκου τοποθετήθηκαν χώροι-κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, όπως και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών.

Το τελικό αποτέλεσμα αποπνέει την αίσθηση ενός σύγχρονου διαδραστικού αστικού πάρκου, το οποίο, λόγω της θέσης του, συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX Hellas, καθώς βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ και πλησίον του ΕΜΣΤ όπου ήταν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θέτει στο επίκεντρο την έννοια της γειτονιάς και εκτός από καταφύγιο αναψυχής και χαλάρωσης, αποτελεί και ένα έργο το οποίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Το μετά

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ώρα επαφής με τη φύση βελτιώνει κατά 20% την απόδοση της μνήμης και της προσοχής ενώ οι ζώνες πρασίνου στα αστικά κέντρα συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας- γεγονός σημαντικό για τις μεσογειακές πόλεις- βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα- καθώς τα δένδρα παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τους αέριους ρυπαντές- ενώ αποτελούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα.

Το πάρκο αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas να ενισχυθεί το πράσινο και να αναβαθμιστούν οι γειτονιές μας. Πέρυσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αναβάθμιση ενός άλλου ιστορικού πάρκου, του πάρκου του ΦΙΞ στα Πατήσια, υπενθυμίζοντας ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να διατηρείται η παράδοση και να ενισχύεται με τις καινοτομίες που προσφέρουν η επιστημονική έρευνα και οι παγκόσμιες επιταγές αειφορίας.

Όταν ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με επιτυχία με την τοπική Αυτοδιοίκηση

To μετά

Η παράδοση του πάρκου στον Δήμο έγινε την Πέμπτη 23/6, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Dejan Beko, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Μαρίας Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις:

Κώστας Μπακογιάννης: «Παρεμβάσεις που αντικαθιστούν το γκρίζο της πόλης με το πράσινο χρώμα της φύσης και της ζωής»

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε θέσει για την Αθήνα είναι να βάλουμε περισσότερες πράσινες πινελιές στον καμβά της πόλης. Όχι στα λόγια, με αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις, αλλά στην πράξη. Με συνολικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αντικαθιστούν το γκρι της πόλης με το πράσινο χρώμα της φύσης και της ζωής και βελτιώνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Η ανάπλαση του πάρκου «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης» είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των παρεμβάσεων του Δήμου για την σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με τη FIX Hellas, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», γίνεται μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας», δήλωσε, με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το μετά

Dejan Beko: «Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο»

Ο κ. Dejan Beko, Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια της περσινής ανάπλασης του Πάρκου ΦΙΞ, στα Πατήσια, φέτος παραδίδουμε στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας το πάρκο «Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης», στο Κουκάκι, σε μία ακόμη στρατηγική τοποθεσία, που συνδέεται με την ιστορία της FIX Hellas και τον σκοπό της για πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές. Όλοι, στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, νιώθουμε ικανοποίηση, που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στο έργο του Δήμου Αθηναίων, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», καθώς δράσεις που πρακτικά δίνουν πίσω στην κοινωνία, είναι και αυτές που υπηρετούν τον εταιρικό μας σκοπό, να ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειλικρινά ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί όπως του αξίζει, όχι μόνο από την τοπική κοινότητα αλλά και από τους επισκέπτες όλης της πόλης».

Μαρία Ηρωίδη: «Ένας νέος «πράσινος» προορισμός, σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, μας περιμένει όλους»

Μαρία Ηρωίδη, Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας συμπλήρωσε σχετικά: «Mε τη FIX Hellas, έχουμε εστιάσει τα τελευταία χρόνια πίσω από τις γειτονιές και τις ενέργειες που προσδίδουν πραγματική αξία στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Φέτος, συνεχίζουμε το σημαντικό αυτό έργο και με μεγάλη χαρά παραδίδουμε το ανανεωμένο πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης, στο Κουκάκι. Σε μια περιοχή, που έχει στενή σχέση με τη FIX Hellas, λόγω του ιστορικού ζυθοποιείου της, και με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ που φέρει το όνομά της. Είναι ένας νέος «πράσινος» προορισμός, σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, που μας περιμένει όλους, για να χαλαρώσουμε! Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει πιο πράσινες και καθαρές γειτονιές για όλους! Και είναι στο χέρι όλων μας, να το αντιληφθούμε και κυρίως να το αξιοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας!».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

FBI: Ένοπλος επιχείρησε να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του στο Σινσινάτι

23:39

ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 την Παρασκευή

23:33

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Ντονμπάς - Συνάντηση με την ηγεσία των αυτονομιστών

23:26

Ρωσία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα

23:14

Ιταλία: Η Corriere della Sera δημοσιεύει τα κύρια σημεία του εκλογικού προγράμματος της συντηρητικής παράταξης

23:09

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση στην Wall Street

22:57

Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει βοήθεια 3 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο

22:46

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη

22:21

Ουκρανία: Προσπάθειες απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή Ντονέτσκ πριν τον χειμώνα

21:57

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης

21:45

Πετρέλαιο: Άνοδος στη τιμή καθώς προβλέπεται αύξηση της ζήτησης

21:25

Εξάρχεια: Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Ανησυχία για κλιμάκωση

21:04

Χρυσός: Πτώση μετά από περίπου μια εβδομάδα κερδών

20:59

Παράπονα Τσαβούσογλου για «lobbying» της Ελλάδας κατά της Τουρκίας

20:29

Η Ουκρανία θα αποστείλει φορτίο σιτηρών στην Αιθιοπία

20:06

ΗΠΑ: Στηρίζουμε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Ζαπορίζια - Να ετοιμαστούμε για τραγωδία, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΣ

19:55

Γερμανία: 34 τραυματίες σε ατύχημα με τρενάκια του λούνα παρκ

19:29

Πυροσβεστική: 61 φωτιές σε ένα 24ωρο - Σε ύφεση το μέτωπο στη Θάσο - Οριοθετήθηκε στην Μεσσηνία

19:28

ΝΔ για δηλώσεις Τέλλογλου: Δεν θα μπούμε σε συμψηφισμούς - Να καταθέσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα

19:05

Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη ο Stoxx μετά το χθεσινό ράλι

19:00

Τι δείχνει η «ψηφιακή ακτινογραφία» των Ελλήνων 

18:49

BriQ Properties: Πώληση εμπορικού καταστήματος στο Ρέθυμνο έναντι 1,35 εκατ. ευρώ

18:36

Ουκρανία: Καμία διαρροή ραδιενέργειας ύστερα από τους νέους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

18:25

Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών - Εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν στο σκάφος

18:13

DW: Tι λέει το Βερολίνο για το τουρκικό γεωτρύπανο

18:04

Ουκρανία: Διπλασιάστηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων

18:01

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 9,377% τα δικαιώματα ψήφου της Helikon Investments Limited

17:37

Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

17:34

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

17:34

Άρειος Πάγος: Στον εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημ/φος Τ. Τέλλογλου επί 3,5 ώρες για τις υποκλοπές