«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Ξεπέρασαν τις 240.000

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων – Ξεπέρασαν τις 240.000
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων. Δύο νέες κατηγορίες αναμένεται να ενταχθούν στους δικαιούχους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής επιδόματος καυσίμων για τους 3 περίπου εκατομμύρια δικαιούχους λήψης του βοηθήματος για την αγορά καυσίμων μέχρι και 180 λίτρων για το διάστημα Απρίλιος-Ιούλιος. Σήμερα, Τετάρτη η πλατφόρμα υποδέχεται αιτήσεις για τους δικαιούχους που έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 3, 4 και 5, ενώ χθες μπορούσαν να κάνουν την αίτησή τους -μέσω του vouchers.gov.gr- εκείνοι που το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 0, 1 και 2.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης έχουν ξεπεράσει τις 240.000, ενδεικτικό της υψηλής ανταπόκρισης των καταναλωτών για την κάλυψη συνολικού κόστους 30-50 ευρώ για την αγορά καυσίμων.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης και καταβολής της ενίσχυσης

Για την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους και συγκεκριμένα η πλατφόρμα υποδέχεται αιτήσεις ως εξής:

  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Μετά από την υποβολή αιτήσεων αντλούνται αυτόματα στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κλπ).

Εφόσον επαληθευθεί ότι πληρούν τα κριτήρια λήψης του επιδόματος, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει την έγκριση καθώς και τα στοιχεία του δικαιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους στα Κ.Ε.Π για αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα στοιχεία ενώ απαιτείται και η δήλωση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,ε ίτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η υποβολή αίτησης μπορεί να γίνει και μέσω ΚΕΠ ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό ΑΦΜ ενώ η καταβολή της επιδότησης γίνεται μέσα σε δύο εργάσιμες από την έγκριση της αίτησης.

Δικαίωμα επιδότησης σε δύο επιπλέον κατηγορίες

Στο μεταξύ, δύο κατηγορίες οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική πρόβλεψη για λήψη του επιδόματος αναμένεται να ενταχθούν στους δικαιούχους. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, επιδότηση αναμένεται να λάβουν και οι ιδιοκτήτες μηχανών έως 50 κυβικά εκατοστά και τα ΑΜΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ελπίδες για μερική ανακούφιση μέσω της επιδότησης μετά από τα «καπέλα» το Πάσχα

Οικονόμου: Είμαστε πάρα πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα

Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» - Συγκρατημένη η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider