Το Λονδίνο αποδεσμεύει επιπλέον 286 εκατ. στερλίνες για το Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Λονδίνο αποδεσμεύει επιπλέον 286 εκατ. στερλίνες για το Αφγανιστάν
Η Βρετανία, η οποία έχει αποδεσμεύσει ήδη 286 εκατ. στερλίνες για το Αφγανιστάν για το οικονομικό έτος 2021-2022, αυξάνει με τα χρήματα αυτά τη συνδρομή της.

Η Βρετανία δεσμεύτηκε σήμερα για τη χορήγηση επιπλέον 286 εκατ. στερλινών για το Αφγανιστάν ενόψει αυριανής διάσκεψης δωρητών που συνδιοργανώθηκε με τον ΟΗΕ για τη συγκέντρωση άνω των 4 δισ. δολαρίων.

"Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα διανεμηθεί μέσω εταίρων του ΟΗΕ και αξιόπιστων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Καμία χρηματοδότηση δεν θα δοθεί απευθείας στους Ταλιμπάν", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Βρετανία, η οποία έχει αποδεσμεύσει ήδη 286 εκατ. στερλίνες για το Αφγανιστάν για το οικονομικό έτος 2021-2022, αυξάνει με τα χρήματα αυτά τη συνδρομή της.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η βοήθεια της Βρετανίας επέτρεψε ήδη να υποστηριχθούν περισσότερα από 60 νοσοκομεία, παρείχε υποστήριξη στις υπηρεσίες υγείας για περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, επέτρεψε σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι να λάβουν έκτακτη βοήθεια σε τρόφιμα μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (PAM) και βοήθησε 6,1 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω του ανθρωπιστικού ταμείου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάσκεψη που θα διεξαχθεί, η Βρετανία θα δεσμευτεί να θέσει την εκπαίδευση των κοριτσιών στο επίκεντρο της ανταπόκρισης του Ηνωμένου Βασιλείου για βοήθεια στο Αφγανιστάν και θα ζητήσει από τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απόφασή τους να αποκλείσουν τα κορίτσια από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η βρετανική κυβέρνηση επικρίθηκε δριμύτατα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση για τη μείωση του ποσού του προϋπολογισμού της που προορίζεται για τη διεθνή βοήθεια λόγω της πανδημίας της COVID-19, όπως και για την χαοτική επιχείρησή της απομάκρυνσης των πολιτών της και Αφγανών που είχαν εργαστεί για τους Βρετανούς όταν επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι χρειάζεται 4,4 δισ. δολάρια από τις δωρήτριες χώρες για να χρηματοδοτήσει την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που υπάρχουν φέτος στο Αφγανιστάν, με το ποσό αυτό να είναι το πιο υψηλό που έχει ζητηθεί ποτέ για μία μόνο χώρα.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά χρήζουν έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Απαγορεύτηκε η μετάδοση των ειδήσεων του BBC σε τρεις βασικές γλώσσες

Ανησυχία ΟΗΕ για τις πληροφορίες περί κύματος συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ καθιερώνει επίσημη και διαρκή σχέση με το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider