Στο ΣτΕ η συζήτηση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά από αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ΣτΕ η συζήτηση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά από αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου
Συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού.

Στην Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας συζητήθηκε η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED».

Όπως είναι γνωστό, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την υπ΄ αριθμ. 319/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έκανε προσωρινά δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, κατά της "ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε." (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση:

1) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

2) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία "MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED" με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού, το οποίο είναι δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό και τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.). Ο εν λόγω Δήμος στρέφεται κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων και της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλελιανού-Χαλκιαδάκη), τις θέσεις του Δήμου υποστήριξε, μεταξύ των άλλων και ο ίδιος ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός, καθώς είναι δικηγόρος, ενώ παρεμβάσεις είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετόχων και Περιουσίας.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου υποστήριξε ότι η έκταση του αιγιαλού στην οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και δεξαμενή πλοίων, έχει παραχωρηθεί για 49 έτη με δυνατότητα παράτασης του χρόνου, συνιστά συμβατικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) από τα Ναυπηγεία, κάτι που συνεπάγεται απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ο εν λόγω Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ γιατί δεν του ανήκει η επίμαχη περιοχή του αιγιαλού, αλλά και η παραχώρηση έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

gazzetta
gazzetta reader insider insider