Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Στη Χερσώνα ο ρωσικός στρατός, υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Την Τετάρτη νέος γύρος συνομιλιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Στη Χερσώνα ο ρωσικός στρατός, υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Την Τετάρτη νέος γύρος συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, πέντε νεκροί από την επίθεση σε πύργο τηλεπικοινωνιών. Ρωσική φάλαγγα μήκους 64 χιλιομέτρων σε απόσταση αναπνοής από την ουκρανική πρωτεύουσα. Πλήρης ο έλεγχος των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ από τις ρωσικές δυνάμεις. Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο, που ισοπεδώθηκε από πυρά πυροβολικού και πλήγματα από βομβαρδιστικά. Υπό πολιορκία η Μαριούπολη, αναφορές για ρωσικές δυνάμεις στο κέντρο της Χερσώνας.

Τελευταία ενημέρωση 23.17

Με αμείωτη ένταση και χωρίς καμία ένδειξη εκτόνωσης της έντασης και των συγκρούσεων συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την ουκρανική πρωτεύουσα, την στιγμή που τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Μαριούπολη, Χάρκοβο, Χερσώνα, Ντνίπρο, Σούμι) πλήττονται διαδοχικά από βομβαρδισμούς εναέριων και επίγειων μέσων.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters -επικαλούμενο το ρωσικό TASS- σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου αναμένεται η πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και τόπος διεξαγωγής των νέων διαπραγματεύσεων.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, όπως τόνισε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Εξοντώθηκε η επίλεκτη ομάδα Τσετσένων που σκόπευε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Ζελένκσι

Στο Κίεβο, ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο επικοινωνιών-τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως σταμάτησε η μετάδοση ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών. Πέντε άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από το σημείο, ενώ από το χτύπημα προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Η κύρια δομή του κτιρίου, ωστόσο, παρέμενε όρθια.

«Τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα λειτουργούν για λίγο», αλλά τα «εφεδρικά» συστήματα θα επιτρέψουν σε ορισμένες τηλεοράσεις να αποκαταστήσουν σύντομα τη μετάδοση, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με την τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ, μια χαράδρα όπου οι Ναζί σκότωσαν περισσότερους από 30.000 Εβραίους σε δύο ημέρες το 1941. Η τοποθεσία είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης.

«Αυτοί οι βάρβαροι σφαγιάζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος για δεύτερη φορά», κατήγγειλε στο Twitter ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε μεταξύ των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ για επικείμενο βομβαρδισμό υποδομών των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, με τον ίδιο να καλεί τους αμάχους που ζουν κοντά σε αυτές τις τοποθεσίες να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα - Ζελένσκι: Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία, κανείς δε θα μας λυγίσει

«Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κανασένκοφ.

Την ίδια στιγμή, εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν μία πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Σε κλοιό η Μαριούπολη - Αύριο ο νέος γύρος συνομιλιών

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Ρωσικοί πύραυλοι ισοπέδωσαν το Χάρκοβο - Δεκάδες θύματα

Νωρίτερα, στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Παράλληλα, από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χάρκοβο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

Σε ρωσικό κλοιό η Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο οι ακτές της Θάλασσας του Αζόφ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός έχασε ολοκληρωτικά την πρόσβασή του στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Διαβάστε ακόμα: Η Exxon Mobil απομακρύνει τους Αμερικανούς υπαλλήλους της από τη Ρωσία

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

ΟΗΕ - Ουκρανία: Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, «καταστράφηκε» σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Το Κίεβο αναζητά τρόπο ενίσχυσης της αεράμυνας της χώρας

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συζητήσεις με συμμάχους για το πώς να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα όταν ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

«Ό,τι μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα - είναι καλύτερα να μας βοηθήσουν τώρα παρά να βρεθούν αργότερα κατά μέτωπο αντιμέτωποι με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», είπε ο Κουλέμπα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Νέες κυρώσεις ζητά η Ουκρανία - «Αυξήστε την πίεση απομονώστε εντελώς τη Ρωσία»

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει - είστε οι επόμενοι».

Ανταλλαγές αιχμαλώτων στο Σούμι

Η βορειοανατολική επαρχία Σούμι της Ουκρανίας αντάλλαξε σήμερα έναν αιχμάλωτο Ρώσο αξιωματικό με πέντε Ουκρανούς μαχητές των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων σε αυτήν την περιοχή.

Ο Ζιβίτσκιι ανάρτησε ένα βίντεο ενός ξανθού άνδρα με χειροπέδες, που φορούσε ένα πράσινο αμπέχωνο και ανέφερε ότι γεννήθηκε το 1997 στη ρωσική πόλη Ομσκ. Πρόσθεσε ότι εκείνη την ώρα μεταφερόταν για να γίνει η ανταλλαγή με τους Ουκρανούς μαχητές.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει το περιεχόμενο του βίντεο.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 677.000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Σε κλοιό η Μαριούπολη - Αύριο ο νέος γύρος συνομιλιών

«Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά (...) Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».

Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία -- εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, TASS, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nord Stream 2: Χρεοκόπησε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού - Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider