Τα highlights των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα highlights των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Η Νορβηγία κέρδισε την κούρσα των μεταλλίων.

Η Νορβηγία κέρδισε την κούρσα των μεταλλίων

Η Νορβηγία, η οποία κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο των αγώνων του Πεκίνου και διατήρησε ανάλογη πορεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε την Κυριακή το 16ο και τελευταίο χρυσό της μετάλλιο, με το σκι αντοχής. Το σύνολο των χρυσών μεταλλίων, που αποτελεί ρεκόρ για μία χώρα σε μία, μεμονωμένη, διοργάνωση χειμερινών Ολυμπιακών, κατέδειξε περίτρανα την κυριαρχία των Νορβηγών αθλητών σε διαφορετικά αθλήματα, δίνοντας στη χώρα των μόλις 5 εκατομμυρίων ανθρώπων άνετο προβάδισμα έναντι άλλων πολυπληθέστερων ανταγωνιστριών, όπως η Ρωσία, η Γερμανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Η Νορβηγία απέσπασε συνολικά 37 μετάλλια, πέντε περισσότερα από τη Ρωσία που ακολούθησε στη 2η θέση. Τρίτη, αλλά σε απόσταση, ήρθε η Γερμανία, με συνολικά 12 μετάλλια.

Θρίαμβος με πικρή γεύση για την Κίνα

Παρά την προσπάθεια της Κίνας να συντηρήσει το εορταστικό κλίμα στους αγώνες, το αποτέλεσμα αμαυρώθηκε από την παγκόσμια κρίση υγείας, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις κατηγορίες για ντόπινγκ και την κρίση στην Ουκρανία. Καθώς οι αθλητές εισέρχονταν την Κυριακή το βράδυ στη «Φωλιά του Κούκου» για την τελετή λήξης, η Κίνα γιόρταζε το επίτευγμά της, να τηρήσει, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες, το χρονοδιάγραμμα των αγώνων. Η πιο ανεξίτηλη ανάμνηση αυτών των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων -πέρα από τις εικόνες εργαζόμενων και εθελοντών με ολόσωμες φόρμες προστασίας - είναι πιθανότατα αυτή της 15χρονης Ρωσίδας πατινέζ Kamila Valieva που έπεσε στον πάγο αφότου της επέτρεψαν να αγωνιστεί παρά τα τεστ που έδειξαν ίχνη απαγορευμένης ουσίας, για τη θεραπεία της στηθάγχης.

H Jessie Diggins κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο για τις ΗΠΑ, το τρίτο της Ολυμπιακό

Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, η Jessie Diggins κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στο σπριντ γυναικών, το πρώτο ατομικό ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε Αμερικανίδα στο σκι αντοχής.

Την Κυριακή, η Diggins, η μεγαλύτερη Αμερικανίδα σταρ του cross-country, επικύρωσε την κυριαρχία της κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στα 30 χιλιόμετρα ελεύθερου γυναικών, έναν αγώνα μαραθωνίου που δεν έχει καμία σχέση με το σπριντ.

Τερμάτισε τον αγώνα σε 1 ώρα, 26 λεπτά 37 δευτερόλεπτα, χάνοντας μόνο από την Νορβηγίδα Therese Johaug (1:24:54). Τρίτη ήταν η Kerttu Niskanen από τη Φινλανδία.

Η Φινλανδία επικράτησε της Ρωσίας με 2-1, για να κερδίσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο χόκεϊ ανδρών

Πριν από πάνω από έναν μήνα, όταν ακόμη δημοσιοποιούνταν σταδιακά τα ρόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων, ο προπονητής της Σουηδίας είχε πει: «Η Ρωσία και η Φινλανδία είναι ισχυρές».

Οι δύο ομάδες έπαιξαν για το χρυσό μετάλλιο την Κυριακή και η Φινλανδία κέρδισε τη Ρωσία, 2-1, στον τελευταίο προγραμματισμένο αγώνα των Αγώνων του Πεκίνου.

Στολές και μάσκες: Οι Ολυμπιακοί της πανδημίας είχαν συγκεκριμένο look

Παρά το σούσουρο που προκάλεσαν οι εμφανίσεις των ομάδων στους αγώνες του Πεκίνου -με τους Καζάκους να μοστράρουν το όνομα της χώρας στη μητρική γλώσσα και τους Καναδούς να φοράνε θεσπέσια παλτό- η φορεσιά που καθόρισε αυτούς τους Ολυμπιακούς ήταν ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός.

Οι εργαζόμενοι συχνά εμφανίζονταν με άσπρες στολές, γυαλιά, προστατευτικές μάσκες και γάντια, θυμίζοντας περισσότερο ομάδα για αποστολή επικίνδυνων υλικών.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε την κυριαρχία της με χρυσό και ασημένιο στο bobsled 4 ανδρών

Η Γερμανία κέρδισε την 1η και 2η θέση στο bobsled τεσσάρων ανδρών την Κυριακή. Ο Francesco Friedrich οδήγησε το πλήρωμά του στο χρυσό με χρόνο 3 λεπτών και 54,5 δευτερολέπτων. Ένα ακόμη γερμανικό πλήρωμα με επικεφαλής τον Johannes Lochner ήταν 37 δευτερόλεπτα πίσω, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Η ομάδα του Καναδά κέρδισε το χάλκινο υπό τον Justin Kripps.

Το μόνο άθλημα sliding που δεν είχε Γερμανούς στο βάθρο ήταν το μονοθέσιο bobsled των γυναικών, ένα νέο άθλημα.

H Mikaela Shiffrin έχασε την τελευταία της ευκαιρία για μετάλλιο

Η Mikaela Shiffrin επιχειρούσε ένα comeback στο έκτο και τελευταίο της αγώνισμα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την Κυριακή, το οποίο προγραμματίστηκε εκ νέου λίγες ώρες πριν από την τελετή λήξης.

Ωστόσο, στην τελευταία της ευκαιρία να κερδίσει ένα μετάλλιο πριν φύγει από το Πεκίνο, η Shiffrin απογοητεύτηκε ξανά όταν αυτή και η ομάδα των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κερδίσουν ένα μετάλλιο στο μεικτό ομαδικό αλπικού σκι. Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών ηττήθηκε από τη Νορβηγία στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, τερματίζοντας τέταρτη. Η ομάδα της Αυστρίας κέρδισε το χρυσό μετά τη νίκη επί της Γερμανίας στον τελικό.

Η Βρετανία νίκησε την Ιαπωνία για το χρυσό στο γυναικείο curling

Στο Πεκίνο, το curling ήταν ένα άθλημα στο οποίο η Βρετανία έλαμψε σε μια κατά τα άλλα απογοητευτική διοργάνωση για τη χώρα.

Την Κυριακή, η γυναικεία ομάδα έφερε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της χώρας στους Αγώνες, νικώντας την Ιαπωνία με 10-3. Η διάκριση ακολούθησε το ασημένιο της ανδρικής ομάδας το Σάββατο, που ήταν και το πρώτο μετάλλιο της Βρετανίας στους αγώνες.

Οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ των ΗΠΑ απορρίπτονται στην προσπάθεια να πάρουν τα μετάλλια της ομάδας τους

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε το Σάββατο το αίτημα εννέα Αμερικανών αθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ που προσπαθούσαν να λάβουν τα ασημένια μετάλλιά τους, προτού φύγουν από την Κίνα, μετά τον ατυχή αγώνα.

Οι σκέιτερς -Evan Bates, Karen Chen, Nathan Chen, Madison Chock, Zachary Donohue, Brandon Frazier, Madison Hubbell, Alexa Knierim και Vincent Zhou — ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απονείμει μετάλλια στο ομαδικό αγώνισμα, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν αμφίβολα για σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που η Ρωσίδα σκέιτερ, Kamila Valieva, βρέθηκε θετική σε απαγορευμένο φάρμακο.

Ξεχωριστή επιτροπή του Δικαστηρίου τη Δευτέρα επέτρεψε στη 15χρονη Valieva, να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες παρά το θετικό τεστ, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από την τελική έκβαση της υπόθεσης ντόπινγκ - που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε επίπληξη δεδομένης της ηλικίας της - σημαίνει ότι θα υφίστατο «ανεπανόρθωτη ζημιά» εάν της απαγορευόταν να αγωνιστεί.

Οι Αμερικανοί σκέιτερς είχαν ζητήσει να εκδοθεί μια απόφαση που θα ανέτρεπε, τουλάχιστον για αυτούς, την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην απονείμει κανένα μετάλλιο σε καμία διοργάνωση στην οποία η Valieva βρέθηκε στην πρώτη τριάδα. Η απόφαση αυτή ίσχυσε τελικά μόνο για το ομαδικό αγώνισμα. Η Valieva, η οποία πήρε την άδεια να αγωνιστεί, τερμάτισε τέταρτη στο αγώνισμα του απλού γυναικών, κάνοντας πολλές πτώσεις εν μέσω ενός «στρόβιλου» κατηγοριών, υπονοούμενων και πιέσεων.

Φώτος: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider