Ερντογάν: Η ακροβασία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο δείχνει να φτάνει στο τέλος της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Η ακροβασία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο δείχνει να φτάνει στο τέλος της
Ίσως ήρθε η ώρα η Τουρκία να διαλέξει πλευρά στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο πιθανώς να σηματοδοτήσουν το τέλος της διπλωματικής ασταθούς ισορροπίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η Ahval, η Τουρκία για μεγάλο διάστημα διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Όμως η ένταση που ολοένα αυξάνεται ανάμεσα στις δύο χώρες με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς, ίσως να αναγκάσει την Τουρκία να επιλέξει πλευρά, βλάπτοντας την μακροχρόνια εξισορροπητική πολιτική της ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

“Η Τουρκία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς”, αναφέρει ο Μουσταφά Αϊντίν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. “Όμως η Ουκρανία, από την εποχή της ανεξαρτησίας της αποτελεί έναν από τους εγγύτερους φίλους και συμμάχους της Τουρκίας, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποτελεί και έναν εταίρο στον τομέα της ασφάλειας. Έτσι σε περίπτωση που ξεσπάσει μια σύγκρουση, η Τουρκία θα ήταν πολύ δύσκολο να μην επιλέξει πλευρά”, πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός.

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια μετρημένη και διπλωματική προσέγγιση στις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον πρόεδρο Ερντογάν να προσφέρεται να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση. Η προσφορά του απορρίφθηκε από τη Μόσχα.

Η Τουρκία πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar στην Ουκρανία και σχεδιάζει να ξεκινήσει την κοινή παραγωγή του drone με τους Ουκρανούς για να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Κίεβο. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πρόσφατα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω κριτική από τη Μόσχα.

«Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναγκάζει την Τουρκία να πάρει θέση», ανέφερε ο Χουσεΐν Μπαγκτσί, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στην Άγκυρα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία χρησιμοποιεί την κλασική πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα, δηλαδή προσπαθεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών με τις δηλώσεις της», πρόσθεσε ο Μπαγκτσί.

Από την πλευρά του, ο Ζαούρ Γκασίμοφ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης ανέφερε ότι η Μόσχα δεν θέλει να διακινδυνεύσει τους στενούς δεσμούς της με την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.

«Για τη Ρωσία, είναι προτεραιότητα να εμβαθύνει τις ρήξεις εντός της κοινότητας του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γκασίμοφ. «Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη Ρωσία, διότι εμβαθύνοντας την επαφή της με την Άγκυρα, η Ρωσία βαθαίνει τις ρήξεις εντός του ΝΑΤΟ. Επίσης Και η Μόσχα αυξάνει την ικανότητά της να αντισταθμίζει την παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Δεδομένου ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και με τη συνεργασία των δύο χωρών σε περιοχές σύγκρουσης- συμπεριλαμβανομένης της Συρίας- η Άγκυρα ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε της ζητήσει να πληρώσει “υψηλό αντίτιμο”, εάν συμπαραταχθεί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση για την Ουκρανία, αναφέρει η Ahval.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider