Συνάντηση Σκρέκα με Gazprom για την προμήθεια ρωσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Σκρέκα με Gazprom για την προμήθεια ρωσικού αερίου
Στην συνάντηση σημειώθηκε ότι η Gazprom εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα τους 11 μήνες του 2021. 

Την κατάσταση της συνεργασίας Ρωσίας και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα καθώς και τις προοπτικές της, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συζήτησαν σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης εργασίας μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.

Στην συνάντηση σημειώθηκε ότι η Gazprom εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα τους 11 μήνες του 2021.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ προμηθειών για περίοδο 11 μηνών, που είναι μεγαλύτερο από τον όγκο του φυσικού αερίου που παραδόθηκε στο σύνολο του έτος 2020.

Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να δώσει το «παρών» στα θέματα διμερούς ενεργειακής συνεργασίας που θα συζητήσουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Σκοπός του τριήμερου ταξιδιού του κ. Σκρέκα στη Ρωσία είναι η προσπάθεια για τη διασφάλιση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας φυσικού αερίου από την Gazprom με ανταγωνιστική τιμή για το 2022, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος του αερίου το επόμενο έτος στην ελληνική αγορά.

Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Μάλιστα, είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Η «φόρμουλα» τιμολόγησης

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gazprom βάσει μακροχρόνιου συμβολαίου που έχουν συνάψει οι δύο εταιρείες, και το οποίο εκπνέει το 2026. Αν και η τιμή προμήθειας είναι βάσει του συμβολαίου «κλειδωμένη» σε συνάρτηση κατά 100% με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (oil indexed), η φόρμουλα τιμολόγησης τροποποιήθηκε τα έτη 2020 και το 2021, έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να προσεγγίσει τα τότε αισθητά φθηνότερα επίπεδα των τιμών φυσικού αερίου στις spot αγορές.

Ανάλογα αιτήματα είχαν θέσει και οι υπόλοιπες εταιρείες-πελάτες της Gazprom, πετυχαίνοντας αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, αφού στη δεδομένη συγκυρία το αέριο αγωγού ήταν μη ανταγωνιστικό. Έτσι, για τις δύο παραπάνω χρονιές, για το ρωσικό αέριο που προμηθεύτηκε η ΔΕΠΑ Εμπορίας ακολουθήθηκε μία υβριδική φόρμουλα τιμολόγησης, με συνέπεια εκτός από την τιμή του πετρελαίου, να προσμετρηθεί στον υπολογισμό κατά ένα ποσοστό και η χρηματιστηριακή τιμή του καυσίμου, δηλαδή η τιμή των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας (TTF).

Με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν κυριολεκτικά αντιστραφεί, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πλέον σημαντικά μικρότερες από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Έτσι, πλέον είναι η ρωσική εταιρεία εκείνη που ζητά (τόσο από της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και από τους υπόλοιπους πελάτες της) να μην ισχύσει η κατά 100% τιμολόγηση με βάση την τιμή του πετρελαίου, αλλά να συμπεριληφθεί στη «φόρμουλα» και η τιμή των spot φορτίων TTF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider