Η ιδέα της φορολόγησης της κατανάλωσης κρέατος με φόντο... την κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ιδέα της φορολόγησης της κατανάλωσης κρέατος με φόντο... την κλιματική αλλαγή
Οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν ήδη φόρους μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών, από την ακίνητη περιουσία που κατέχουν μέχρι ορισμένα από τα καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν.

Οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν ήδη φόρους μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών, από την ακίνητη περιουσία που κατέχουν μέχρι ορισμένα από τα καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν.

Θα μπορούσαν όμως μια μέρα να φορολογηθούν για το κρέας που τρώνε, διερωτάται το Marketwatch;

Η ιδέα ενός φόρου για το κρέας έχει συζητηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ως ένας τρόπος μείωσης της κατανάλωσης βόειου κρέατος υπό το φως των επιπτώσεων που έχει η βιομηχανία βοοειδών στην κλιματική κρίση. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι οι εκπομπές από τα ζώα αντιπροσωπεύουν το 14,5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των εκπομπών προέρχονται από βοοειδή, ειδικά με τη μορφή του αερίου μεθανίου που εκπέμπεται από τα ζώα.

Πριν από την τρέχουσα διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP26, στη Γλασκώβη, στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, ένας Βρετανός πολιτικός υποστήριξε την εφαρμογή ενός φόρου για την κατανάλωση κρέατος (και γαλακτοκομικών προϊόντων) - τουλάχιστον στη Βρετανία.

Ο George Eustice, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων στην Βρετανία, δήλωσε στην Telegraph ότι εξετάζονται φόροι σε σχέση με τέτοια τρόφιμα λόγω των επιπτώσεων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Πρέπει να το σκεφτούμε τώρα», είπε. Είναι ίσως πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων χωρών στην κατανάλωση κρέατος, θα θεσπίσουν έναν φόρο για την κατανάλωση κρέατος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, είτε αυτός επιβάλλεται στους παραγωγούς είτε στους αγοραστές, επισημαίνει το Marrketwatch.

Αλλά ο Atul Jain, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λέει ότι αξίζει τουλάχιστον να το σκεφτούμε.

Ταυτόχρονα, ο Jain λέει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ξεκινώντας από την εκπαίδευση των νεότερων σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των τροφίμων και της κλιματικής κρίσης ως τρόπο μείωσης της κατανάλωσης κρέατος. Ο Jain αναφέρει επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να στραφούν από μια διατροφή με βάση το κρέας σε μια διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διατροφικές ανάγκες και οι ανησυχίες αντιμετωπίζονται σωστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider