Τι θα κάνει η ΕΕ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια – Η θέση της Ελλάδας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα κάνει η ΕΕ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια – Η θέση της Ελλάδας
Τον Δεκέμβριο θα συνεχισεί η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Χωρίς άμεσες αλλαγές - παρά τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών - στο βραχυπρόθεσμο πλάνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ολοκληρώθηκε το Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Η στρατηγική που υιοθετείται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενσωμάτωση της εργαλειοθήκης που προτάθηκε πριν από δύο εβδομάδες για την αντιμετώπιση της του υψηλού κόστους της ενέργειας με μέτρα όπως είναι οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές όπως είναι η περαιτέρω ανάπτυη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Όπως σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση, στόχος της εργαλειοθήκης που προτάθηκε είναι να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης αλλά το κάθε κράτος θα πρέπει να την αξιοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του καθώς δεν ταιριάζουν όλα σε όλους, όπως τόνισε. Ως προς την ανταπόκριση των κρατών-μελών, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να τα ενσωματώσει ενώ αναφερόμενη στην αγορά του φυσικού αερίου σημείωσε ότι τα μέτρα που θα υιοθετηθούν έχουν στόχο την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στην αγορά.

Οι υπουργοί συζήτησαν και τις πιθανές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των εθελοντικών κοινών αγορών φυσικού αερίου και λύσεων αποθήκευσης σε επίπεδο ΕΕ. Όπως είναι γνωστό, κάποια κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας υποστηρίζουν τη δημιουργία ενιαίας αποθήκης στρατηγικών αποθεμάτων με την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου προκειμένου να καταστεί πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό σύστημα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος αναφορικά με τη συγκεκριμένη λύση υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν όπως το ποιος θα αναλάβει το κόστος προμήθειας και αποθήκευσης, πως θα επηρεάσει την ορθή λειτουργία της αγοράς, πώς θα μεταφέρεται κλπ.

Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα, η κ. Σίμσον επεσήμανε ότι το βάρος πέφτει στους κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση, στη βιώσιμη χρηματοδότηση και στην ταξινομία, για την οποία όπως τόνισε εξετάζεται η θέση που θα αποδοθεί στην πυρηνική ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Ως προς αυτά τα θέματα, ο Δεκέμβριος θα είναι ένας μήνας εξελίξεων ενώ στο ενδιάμεσο, και μέχρι το Νοέμβριο, ο ACER θα έχει δώσει κάποια πρώτα στοιχεία από τη μελέτη που έχει αναλάβει σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας μια συζήτηση η οποία θα διαρκέσει και το 2022.

Από την ελληνική πλευρά, κ. Αμυράς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Έλληνα υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, παρουσίασε τα άμεσα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ο Έλληνας υφυπουργός επισήμανε ότι η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Οκτωβρίου είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι περιλαμβάνει πολλά από τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι βραχυπρόθεσμα δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ, και πως εναπόκειται στα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ελληνική πρόταση για έναν προσωρινό μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, αξιοποιώντας κεφάλαια από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ.

Όπως τόνισε: «Στην ΕΕ πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις των προσπαθειών μας για μια οικονομία απαλλαγμένη από τις εκπομπές άνθρακα, ανθεκτική και οικονομικά αποδοτική. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές και του μέσου κόστους παραγωγής. Η ανάθεση στον ACER του καθήκοντος να μελετήσει και να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να προωθήσουμε ταχύτερα την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας ως βασικού εργαλείου ευελιξίας για την ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος».

Ο κ. Αμυράς μίλησε και για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί μια πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα και να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις της.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να προβούν σε απολογισμό των τιμών της ενέργειας και της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της Επιτροπής τον Δεκέμβριο, οπότε και αναμένονται και εξελίξεις ως προς την τύχη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην "πράσινη ταξινόμηση".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από το 45% των δικαιωμάτων ρύπων για την επιδότηση σε ρεύμα & φυσικό αέριο

EE: Η πλειοψηφία των 27 θέλουν φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» επενδύσεις

«Εκβιασμός» Πούτιν στην ΕΕ για φυσικό αέριο και Nord Stream 2

gazzetta
gazzetta reader insider insider