Ελλάδα
09-10-2021 | 09:45

7η Μπιενάλε της Αθήνας, μια καταγραφή του θολού τοπίου του σήμερα

Μοιράσου το
7η Μπιενάλε της Αθήνας, μια καταγραφή του θολού τοπίου του σήμερα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Από τις 24 Σεπτεμβρίου ο καλλιτεχνικός κόσμος της Αθήνας και όχι μόνο, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, ζει στο ρυθμό της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας.

Στην Μπιενάλε που έχει τον τίτλο «Εκλειψη» και θα ολοκληρωθεί στις 28 Νοεμβρίου, ογδόντα καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ξεδιπλώνουν ιστορίες, προφητείες, , ξόρκια, μύθους, εξομολογήσεις σαν τελετουργία μετασχηματισμού, όπως συμβαίνει στο φαινόμενο της έκλειψης.

Εικόνα

Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας έχει βάλει στόχο της και προσπαθεί - με επιτυχία - να αναδείξει την ολοένα και πιο θολή αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα.

Οι καρέκλες του Βρετανού Νιγηρειανού καλλιτέχνη και σχεδιαστή Γίνκα Ιλόρι εμπνευσμένες από παραδοσιακές νιγηριανές παραβολές και αφρικανικά υφάσματα  που υποδέχονται τον επισκέπτη στο ισόγειο του πρώην εμπορικού κέντρου Φωκάς  που είναι ο κεντρικός χώρος της Μπιενάλε, το , το Μέγαρο Σλήμαν και τα υπόγεια των πρώην Δοικαστηρίων Σανταρόζα είναι οι τρεις χώροι πο φιλοξενούν  την 7η Μπιενάλε της Αθήνας κατά τον τρόπο που συνυθίζεται από την διοργάνωση να δίνει πνοή και να ζωντανεύει με έργα τέχνης νεκρά κτίρια της Αθήνας.

Εικόνα

Μερικά εργα της Μπιενάλε είναι η εγκατάσταση με αβαταρ, ταρό και αντανακλάσεις της σελήνης στο νερό,έργα των Ομσακ Σοσιαλ Κλάμπ συνεπιμελητών της Μπιενάλε, Γλυπτά χέρια μέσα σε μια βαλίτσα του Αντριου Ρόμπερτς, η εκγατάσταση Κέντρο Ανοικτών Υποθέσεων  των Τζούλια Γκρόσε και Ιβέτ Μουτούμπα, αναφορές στις αφρικανικές επαναστάσεις  από τον Σάμσον Καμπάλου, η εγκατάσταση του Κριστόφ Ντράγκερ για τη Σφαγή του Μονάχου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972. 

Εικόνα

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μπιέναλε έχει ο καθηγητής της ΑΣΚΤ και καλλιτέχνηςς Πόκα Γιο.

Ο Πόκα Γιο μας μίλησε για την Μπιενάλε και διευκρίνισε το πως προσδιορίζει τον τίτλο της: «Η λέξη έκλειψη έχει κοινωνικό προσδιορισμό  και συμβολίζει την εποχή που ζούμε όπου υπάρχει μια επερχόμενη συσκότιση. Αυτό θέλουμε να καταγράψουμε μεταξύ άλλων. Δεν μπορεί να λυθεί αυτό το φαινόμενο  που είναι υπερπολιτισμικό απο την Τέχνη. Θέλουμε να καταγραφεί και ίσως  κάποιοι να προτείνουν κάποιες φωνές που μπορούν να δώσουν διεξόδους».

Εικόνα

Και πάλι στο επίκεντρο η φωτογραφία

Παράλληλα με την 7η Μπιενάλε στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη διεξάγεται μία διαφορετική Μπιενάλε η «Thessaloniki Photobiennale 2021» (1η Οκτωβρίου 2021-20 Φεβρουαρίου 2022) που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων ελληνικής και διεθνούς  φωτογραφίας. Σ’ αυτήν συμμετέχουν με τη 94 καλλιτέχνες από 18 χώρες σε 13 χώρους της πόλης βάζοντας ξανά τη φωτογραφία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού.

Εικόνα

Η Photobiennale οργανώνεται από το MoMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική έκθεση της φετινής διοργάνωσης  με τίτλο “The real and the record” που φιλοξενείται στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών   μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022 σε επιμέλεια της  Κατερίνας Σταθοπούλου και τού Γιώργου Πρίνου προσεγγίζονται θέματα όπως η σχέση ανάμεσα στο βίωμα και την εικόνα, οι μεταλλασσόμενες αντιλήψεις της αλήθειας, οι αφηγηματικές στρατηγικές και τα όρια της φωτογραφικής αναπαράστασης, η σημασία  της εξελισσόμενης τεχνολογίας και της μνήμης.

Παράλληλα στο πρόγραμμα εκθέσεων που φιλοξενούνται σε 13 χώρους σε όλη την πόλη φωτογράφοι σε ατομικές ή ομαδικές συνθέσεις δημιουργούν ένα πλέγμα στο οποίο ο φωτογραφικός φακός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ενημέρωση για το πρόγραμμα της Photobiennale στο www.photobiennale-greece.gr

Εικόνα

Από την Άρτεμις Καρδουλάκη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.