Ειδήσεις | Διεθνή
08-09-2021 | 11:41

Χονγκ Κονγκ: Νέες συλλήψεις ακτιβιστών του κινήματος για την δημοκρατρία

Newsroom
Μοιράσου το
Hong Kong Tiananmen Anniversary
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε μέλη της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ που οργανώνει την τελετή μνήμης για τα θύματα της καταστολής του κινήματος για την δημοκρατία στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, αφού αρνήθηκαν να συνεργασθούν σε έρευνα των κινεζικών αρχών που διεξάγεται στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Alliance) γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της την σύλληψη τριών μελών της, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφική μαρτυρία, και τέταρτο μέλος, μία δικηγόρος, εθεάθη να βγαίνει από το γραφείο της με χειροπέδες και αστυνομική συνοδεία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε τις συλλήψεις για «μη χορήγηση πληροφοριών» που συνδέονται με τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα, η Συμμαχία χαρακτηρίσθηκε «ξένος παράγοντας» και εκλήθη να δώσει πληροφορίες οικονομικού και επιχειρησιακού τύπου. Η οργάνωση αρνήθηκε να παραδώσει πληροφορίες που περιλάμβαναν προσωπικά στοιχεία για όλα τα μέλη της από την ίδρυσή της το 1989, όλα τα πρακτικά και τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και όλες τις επαφές με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η Συμμαχία αρνείται τον χαρακτηρισμό «ξένος παράγοντας» και επιμένει ότι εργάζεται για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο επεκτείνει το αυταρχικό καθεστώς διακυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών του δημοκρατικού κινήματος.

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ υπήρξε σύμβολο πλουραλισμού στην πόλη. Κάθε χρόνο από το 1989 οργάνωνε στις 4 Ιουνίου την τελετή μνήμης της σφαγής της Τιενανμέν. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της κινεζικής καταστολής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.