Ειδήσεις | Διεθνή
31-08-2021 | 09:44

Συνομιλίες με Κατάρ - Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ διεξάγουν οι Ταλιμπάν

Newsroom
Μοιράσου το
Kabul Military Airport
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατόν ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν να μπορούν να το πράξουν χρησιμοποιώντας εμπορικές πτήσεις, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου πρέπει να εφαρμοστεί. Συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Καταριανούς και τους Τούρκους για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Πρέπει να ζητήσουμε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λεντριάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Ο Λεντριάν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Ταλιμπάν, αλλά δεν διαπραγματεύεται μαζί τους.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ. «Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος», επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν Αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι. «Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε. Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.