Ειδήσεις | Διεθνή
25-08-2021 | 12:58

Αφγανιστάν: Το Μεξικό υποδέχθηκε πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη διακεκριμένης ομάδας ρομποτικής

Newsroom
Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Το Μεξικό υποδέχθηκε πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη διακεκριμένης ομάδας ρομποτικής
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η κυβέρνηση του Μεξικού υποδέχθηκε χθες, Τρίτη, πέντε νεαρές Αφγανές που είναι μέλη μιας βραβευμένης διεθνώς ομάδας ρομποτικής και αποφάσισαν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για λόγους ασφαλείας, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Μεξικού ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Τέσσερις από αυτές παρέστησαν σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία φορούσαν μαντίλα που κάλυπτε εν μέρει τα μαλλιά τους και φορούσαν μάσκα προστασίας από την COVID-19.

«Δεν έσωσαν μόνον τις ζωές μας, αλλά και τα όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε (...). Η ιστορία μας δεν θα έχει λυπηρό τέλος λόγω των Ταλιμπάν», δήλωσε μια από τις νεαρές γυναίκες μέσω διερμηνέα, προσθέτοντας ότι η γυναικεία ομάδα ρομποτικής απέδειξε ότι οι γυναίκες είναι επίσης σε θέση να προάγουν την επιστήμη.

«Τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, η κατάσταση δεν είναι πια με το μέρος μας (...). Υπό αυτό το καθεστώς, εμείς οι γυναίκες έχουμε δυσκολίες (...) γι'αυτό είμαστε ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού σημείωσε ότι οι Αφγανές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους για μέγιστη περίοδο 180 ημερών, για την οποία θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο καθεστώς διαμονής.

Δεκτός στο Μεξικό έγινε και ο σύντροφος μίας από αυτές.

«Η δέσμευσή μας να έρθουν στο Μεξικό απορρέει από την προστασία των αξιών μας (...) θέλουμε να τους πούμε από τα βάθη της καρδιάς μας ότι βρίσκονται στο σπίτι τους», δήλωσε ο Εμπράρδ.

Οι νεαρές αυτές γυναίκες, που είναι γνωστές με την ονομασία «ονειροπόλες Αφγανές», έχουν κερδίσει διεθνές βραβείο ρομποτικής και πρόσφατα δημιούργησαν έναν νέο αναπνευστήρα για τους ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 από παλιά μέρη αυτοκινήτου.

Η αφγανική αυτή ομάδα ρομποτικής απαρτίζεται από 20 γυναίκες, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους ακόμη έφηβες.

Από την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πολλοί φοβούνται επιστροφή του καθεστώτος τους στην ωμότητα της δεκαετίας του 1990, η οποία σηματοδοτήθηκε από τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τον περιορισμό των γυναικών στα σπίτια τους, την απαγόρευση της μουσικής και της ψυχαγωγίας, αλλά και τους λιθοβολισμούς και τις δημόσιες εκτελέσεις.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν αποτελούν «κόκκινη γραμμή», την οποία οι Ταλιμπάν δεν θα πρέπει να περάσουν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.