Γερμανία: Σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο Αφγανιστάν από τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Μάας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο Αφγανιστάν από τον υπουργό Εξωτερικών Χ. Μάας
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο Αφγανιστάν γενικότερα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρουσίασε την Τρίτη στο Βερολίνο ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο Αφγανιστάν γενικότερα.

«Πρώτα απ' όλα, γίνονται συνομιλίες με την Τουρκία και τις ΗΠΑ αλλά και με τους Ταλιμπάν, για το αν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως πολιτικό και μετά την 31η Αυγούστου για να απομακρυνθούν άνθρωποι - ακόμη και μετά την αποχώρηση γερμανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων. Δεύτερον, συνομιλούμε με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα από ξηράς. Για αυτό έχουν διατεθεί 100 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτον, οι γερμανικές πρεσβείες στις γειτονικές χώρες θα πρέπει να εκδίδουν γρήγορα και εύκολα βίζες για είσοδο στη Γερμανία. Τέταρτον, το προσωπικό στις διπλωματικές αποστολές θα αυξηθεί εκεί προκειμένου να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία. Πέμπτον, το πρόγραμμα για Αφγανούς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο θα αυξηθεί κατά άλλα δέκα εκατομμύρια ευρώ», είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάας.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν, γιατί αυτοί φυσικά θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων», διευκρίνισε ο Χάικο Μάας. «Η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο έχει γίνει ακόμα πιο χαοτική τις τελευταίες ώρες. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστούμε να πηγαίνει κανείς μόνος στο αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι άνθρωποι θα μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στον εσωτερικό δακτύλιο του αεροδρομίου. Αυτό καθιστά την απομάκρυνση πιο δύσκολη, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν επίσης να βοηθηθούν μετά το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider