Ιράν: Ρεκόρ 684 θανάτων την ημέρα άρσης των μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Ιράν: Ρεκόρ 684 θανάτων την ημέρα άρσης των μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας
Το Ιράν δυσκολεύεται να αναχαιτίσει αυτό που χαρακτηρίζεται «πέμπτο κύμα» της πανδημίας κι αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έσπασαν ρεκόρ σε ημερήσια βάση, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν χθες Κυριακή, ημέρα που ήταν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, το Ιράν, δυσκολεύεται να αναχαιτίσει αυτό που χαρακτηρίζεται «πέμπτο κύμα» της πανδημίας κι αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2, εξαιρετικά μολυσματική.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 684 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός που κατέρριψε το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ, που ήταν 655 νεκροί τη 16η Αυγούστου.

Ως τώρα η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 102.308 ανθρώπους επί συνόλου 4.667.114 επιβεβαιωμένων μολύνσεων (+36.419 σε 24 ώρες) στην ιρανική επικράτεια, κατά τα δεδομένα του υπουργείου. Ωστόσο, όπως τονίζουν ακόμη και ιρανοί αξιωματούχοι, οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ υποτιμημένοι.

Η απαγόρευση των οδικών μετακινήσεων από τη μια επαρχία στην άλλη θα παραμείνει πάντως σε ισχύ ως την 27η Αυγούστου.

Στην Τεχεράνη, η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε δεκτή με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα, ανάλογα με την οπτική του γωνία. Μια νοικοκυρά δήλωσε «ευτυχής» που μπορεί να βγει «να κάνει τα ψώνια της», ένας έμπορος έκρινε πως «το κλείσιμο (των καταστημάτων) δεν είχε επίπτωση στην εξάπλωση του ιού», δεύτερος έμπορος διαμαρτυρόταν πως η απαγόρευση των μετακινήσεων δεν έγινε σωστά και πως οι αρχές «δεν απαγόρευσαν τις δημόσιες συναθροίσεις», ιδίως τις θρησκευτικές τελετές για την Ασούρα (την Πέμπτη).

Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκαταλέγεται στα πρώτα κράτη που χτυπήθηκαν από την πανδημία, μετά την Κίνα. Μολαταύτα, από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων μέχρι σήμερα, οι αρχές ουδέποτε επέβαλαν εθνικό ή τοπικό lockdown, λαμβάνοντας μέτρα κατά περίπτωση και εφαρμόζοντας περιορισμούς μεταβλητής γεωμετρίας ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς την έκτασή τους.

Από τους περίπου 83 εκατομμύρια κατοίκους του Ιράν, μόλις 5,8 εκατ. έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.