Γιατί η Κίνα «αγκαλιάζει» τους Ταλιμπάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Κίνα «αγκαλιάζει» τους Ταλιμπάν
Iain Marlow 

Η Κίνα έχει πολλά που διακυβεύονται στο Αφγανιστάν, λέει ο δημοσιογράφος του Bloomberg για την Ασία, Iain Marlow, θέλοντας να εξηγήσει για ποιο λόγο η Κίνα δείχνει να αποδέχεται την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Καταρχάς η Κίνα έχει σύνορα με το Αφγανιοστάν και έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις εκεί όπως ένα ορυχείο χαλκού και κάποιες πετρελαιοπηγές. Αυτό, όμως που πραγματικά ενδιαφέρει την Κίνα στο Αφγανιστάν είναι να διασφαλίσει ότι η πολιτική αστάθεια και η βία δεν θα διαχυθούν στα σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν όπου η Κίνα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν. Πρόκειται για υποδομές ,όπως δρόμοι και σταθμοί παραγωγής ενέργειας και άλλα παρόμοια έργα.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται επίσης σε κεντρική τοποθεσία για την ευρύτερη Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας η οποία εκτείνεται στην κεντρική Ασία. Συνεπώς, το Πεκίνο δεν θέλει τίποτα σε σχέση με το Αφγανιστάν που να ανακόπτει τα ευρύτερα σχέδιά του.

Το άλλο που δεν θέλει η Κίνα να συμβεί στο Αφγανιστάν είναι οι αυτονομιστές Ουιγούροι από την δυτική επαρχία Σιντσιάνγκ να λάβουν οποιουδήποτε είδους βοήθεια ή στήριξη από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διότι οι δύο ομάδες έχουν στην πραγματικότητα συνεργαστεί στο παρελθόν και η Κίνα κατηγορεί του Ουιγούρους για την καταστολή που παρακολουθήσαμε στην Σιντσιάνγκ την οποία οι δυτικές χώρες χαρακτήρισαν γενοκτονία.

Πώς άλλαξε η προσέγγιση της Κίνας στο Αφγανιστάν

Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα της δεκαετίας του '90, η Κίνα ήταν μικρός «παίκτης» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η οικονομία της δεν ήταν τόσο μεγάλη και δεν διέθετε τόσοσημαντική παρουσία στα διεθνή ζητήματα. Πηγαίνοντας μπροστά 20 χρόνια, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Η Κίνα έχει περιφερειακά συμφέροντα που εκτείνονται από τα σύνορά της με το Αφγανιστάν έως όλη την κεντρική Ασία. Οι σχέσεις είναι τεταμένες με τις ΗΠΑ, καθώς είχαν στρατιωτική παρουσία σε μια χώρα που συνορεύει με την Κίνα για περισσότερες από 2 δεκαετίες. Έτσι προτού οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ, το Πεκίνο είχε υποδεχτεί διαπραγματευτές της ισλαμικής οργάνωσης και συνομίλησαν για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi αποκάλεσε τους Ταλιμπάν μια σημαντική πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν προτού καταλάβουν την εξουσία. Οπότε η Κίνα διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και κατά κάποιο τρόπο εξέφρασε στήριξη για τη νομιμότητα των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider