Οξφόρδη: Μη αναγκαίες οι τρίτες δόσεις εμβολίου - Nα δοθούν σε χώρες που δεν έχουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οξφόρδη: Μη αναγκαίες οι τρίτες δόσεις εμβολίου - Nα δοθούν σε χώρες που δεν έχουν
Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι η απόφαση για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της covid-19 δεν είναι ακόμη αναγκαίες και τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν σε χώρες που δεν διαθέτουν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, ερχόμενος σε αντίθεση με την άποψη του Βρετανού υπουργού Υγείας.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι η απόφαση για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη για αύξηση των θανάτων ή της σοβαρής νόσησης μεταξύ των εμβολιασμένων κατά της covid-19.

"Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να πανικοβαλλόμαστε. Δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα με αύξηση της σοβαρής νόσησης", επεσήμανε ο Πόλαρντ στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης βουλευτών.

"Αν υπάρξει μείωση στην προστασία, αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σταδιακά και θα συμβεί κάποια στιγμή που θα το εντοπίσουμε και θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε", πρόσθεσε.

Η Βρετανία σχεδιάζει ήδη ένα πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής, τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, με τον υπουργό Υγείας Σαζίντ Τζάβιντ να δηλώνει ότι εκτιμά πως αυτό θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, εν αναμονή της τελικής σύστασης των ειδικών.

Η AstraZeneca, η οποία ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά της covid-19 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσει αν χρειάζεται μια ενισχυτική δόση προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία από την covid-19.

Αντίθετα η Pfizer έχει επισημάνει ότι εκτιμά πως θα χρειαστεί μια τρίτη, επαναληπτική δόση για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία.

Η Βρετανία έχει χορηγήσει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 στα τρία τέταρτα των ενηλίκων της χώρας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις χώρες που σχεδιάζουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης να καθυστερήσουν μέχρις ότου περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν εμβολιαστεί.

Ο Πόλαρντ σημείωσε ότι τα αποθέματα των εμβολίων θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν για να προστατευθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε άλλες χώρες.

"Οι δόσεις που είναι διαθέσιμες και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών ή τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων θα ήταν καλύτερο να δοθούν σε ανθρώπους που θα πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες αντί για το πολύ απίθανο σενάριο της αιφνιδιαστικής κατάρρευσης των προγραμμάτων σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού", υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider