Πάνω από 650.000 στρέμματα έχουν ήδη καταστραφεί σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 650.000 στρέμματα έχουν ήδη καταστραφεί σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία
Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία.

Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη χθες στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System - EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η έκταση των καμένων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε ακριβέστερα μεγέθη. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι στην Αττική υπολογίζονται περίπου 76.500 στρέμματα καταστράφηκαν, ενώ στην Εύβοια ξεπερνούν τα 200.000.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αλλά και στο περιβάλλον επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, συντονισμένες ενέργειες και την πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοές, η γνώση για το πώς πρέπει να κινηθούμε υπάρχει και τα εργαλεία είναι γνωστά. «Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά. Πολλά εργαλεία και τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το μηχανισμό καταστολής. Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη και η αναγνώριση του κινδύνου», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ο θεσμικός τρόπος σύνδεσης των φορέων που έχουν την καταστολή με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την εκπαίδευση του κόσμου για το πως θα αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, πώς θα έχουν από νωρίς σχέδια κινδύνου και την υποψία να περιφρουρούν συχνά την περιοχή.

Επιβλαβή σωματίδια

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΑΑ, τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) επανήλθαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Ναύπακτος κ.ά.), καθώς και στη Μεσσηνία, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου από χθες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, συνεχίζουν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές να είναι σε χαμηλά (κάτω των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) ή σε ικανοποιητικά επίπεδα (10-20 μg/m3), ενώ σε μερικές βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα (20-25 μg/m3).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider