Αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών σε αρνητές υγειονομικούς - Μόνο εμβολιασμένοι στη ψυχαγωγία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών σε αρνητές υγειονομικούς - Μόνο εμβολιασμένοι στη ψυχαγωγία
Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Με ειδική σήμανση ο επιχειρηματίας θα ενημερώνει τους πελάτες του. Έως 10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημερολογιακές ημέρες οι κυρώσεις.

Το σύνολο του διοικητικού, υγειονομικού και υποστηρικτικού προσωπικού των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει προβεί στην 1η δόση εμβολιασμού (ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο), ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Όπως ανέφερε, όποιος υγειονομικός αρνείται τον εμβολιασμό ή δεν ολοκληρώνει τον κύκλο εμβολιασμού θα απέχει από τα καθήκοντά του άνευ αποδοχών, ενώ για τις μονάδες που δεν θα συμμορφωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000-200.000 ευρώ, με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Παράλληλα, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων / ΑΜΕΑ - Ανάλυση

(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
(η) Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
(ι) Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β΄ 789),
(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235)

Μόνο καθήμενοι στην ψυχαγωγία - Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως έως 31 Αυγούστου επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι πελάτες σε χώρους ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, οι κλειστοί χώροι (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) από 16/7 έως 31/8 μπορούν να λειτουργούν μόνο για ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους με 85% πληρότητα.

Εξάλλου, όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση, ενώ ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι είτε μικτοί.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως η είσοδος των ανηλίκων (σ.σ. για τους οποίους δεν υπάρχει ανοικτή πλατφόρμα εμβολιασμού) με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self test.

Όσον αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως όσοι εμβολιάζονται λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.

Παράλληλα, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, ενώ με ειδική σήμανση ο επιχειρηματίας θα ενημερώνει τους πελάτες του αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι. «Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στάδια και γήπεδα - Πανηγύρια

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης:

  • 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα
  • 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Κυρώσεις

1η παράβαση:

- Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

- Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Εχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερις κατηγορίες όπου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ενώ πρόσβαση σε κλειστές αίθουσες ψυχαγωγίας θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από την στάση ορισμένων», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού και η επιχείρηση «Ελευθερία» τον φέρνει πιο κοντά.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider