Ελλάδα
26-06-2021 | 16:52

Απ. Τζιτζικώστας: Η Ε.Ε. να φέρει τη συζήτηση της ανάκαμψης στους πολίτες μέσω των Δήμων

Newsroom
Μοιράσου το
Απ. Τζιτζικώστας: Η Ε.Ε. να φέρει τη συζήτηση της ανάκαμψης στους πολίτες μέσω των Δήμων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη της Ανδαλουσίας Juan Manuel Moreno και τον Δήμαρχο της Σεβίλλης Juan Espadas είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την επίσκεψή του στη Σεβίλλη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μετά την υγειονομική κρίση. Δεδομένου ότι η Σεβίλλη και η Ανδαλουσία είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ετέθη το θέμα του τουρισμού και της καλύτερης δυνατής διαχείρισής του, προκειμένου σταδιακά να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, κεντρικό θέμα ήταν οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που λαμβάνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Green Deal.

Στη συζήτησή του με τον κ. Moreno, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «την επόμενη εβδομάδα, την 1η Ιουλίου, θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν και πάλι, με ασφάλεια και άνεση. Η διάσωση του τουρισμού και η στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είναι από τα πρώτα στοιχήματα της επόμενης μέρας, της διαδικασίας ανάκαμψης, τα οποία οφείλουμε να πετύχουμε, μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων. Το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα εργαλεία που μας δίνει η ΕΕ, ειδικά σε περιοχές που έχουν ως οικονομική και αναπτυξιακή βάση τον τουρισμό, όπως είναι η Ανδαλουσία και η Κεντρική Μακεδονία, είναι τεράστιο. Για τις Περιφέρειές μας είναι ζωτικής σημασίας να κινηθεί ξανά η οικονομία, να πάει καλά ο τουρισμός. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχουμε ως προτεραιότητα επίσης τη δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η Κομισιόν εγκρίνει αυτή την περίοδο τα σχέδια ανάκαμψης και το 40% των πόρων έχουν δεσμευτεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 28% για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως τόνισα και στην εναρκτήρια σύνοδο της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες. Να φέρει αυτό το διάλογο στις τοπικές κοινωνίες και να τις κάνει συμμέτοχους. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Γι’ αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διενέργεια των διαλόγων με τις τοπικές κοινωνίες, ένας από τους οποίους διεξάγεται εδώ, στη Σεβίλλη, και αφορά στο περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σε λίγες μέρες, στις 29 Ιουνίου, μαζί με πολλές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ανδαλουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οργανώνει συνέδριο όπου θα εγκρίνουμε μια Διακήρυξη, διεκδικώντας πιο ενεργό και πιο παρεμβατικό ρόλο για τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και τους Δήμους».

Το περιβάλλον ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Σεβίλλης Juan Espadas. Συζητήθηκε η υποστήριξη της πράσινης ανάκαμψης στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, η συνεργασία με την Κομισιόν και τα επόμενα βήματα στην πράσινη καμπάνια της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.