Λευκορωσία: Απαγορεύτηκε δια νόμου η δημοσιογραφική κάλυψη "παράνομων" διαδηλώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Απαγορεύτηκε δια νόμου η δημοσιογραφική κάλυψη "παράνομων" διαδηλώσεων
«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε σήμερα έναν νόμο που απαγορεύει στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις διαδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες, εν μέσω της καταστολής του ιστορικού κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας του.

«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει κατά κύριο λόγο για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα επίσης με το Belta, ο πρόεδρος Λουκασένκο υπέγραψε και έναν νόμο που απαγορεύει στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αναρτούν στο διαδίκτυο «υπερσυνδέσμους» προς «απαγορευμένο» περιεχόμενο. Η Γενική Εισαγγελία και οι τοπικοί εισαγγελείς θα μπορούν εξάλλου να αποφασίζουν μόνοι τους αν θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που κρίνουν ότι κάνουν «προπαγάνδα» ή προωθούν τον «εξτρεμισμό».

Πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Nexta, που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης πέρσι, έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικοί ιστότοποι» από τις αρχές. Ο Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη χθες στο Μινσκ, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα ήταν διευθυντής σύνταξης του Nexta.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων της Λευκορωσίας Μπόρις Γκορέτσκι είπε ότι οι νέοι νόμοι οδηγούν «στην εξάλειψη ό,τι απομένει από τον ανεξάρτητο Τύπο». «Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονταν ήδη στην πράξη αλλά τώρα νομοθετούνται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές στη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος του κυριότερου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της χώρας, του TUT.BY και πολλοί συνεργάτες του συνελήφθησαν. Στους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου Τύπου έχουν αφαιρεθεί οι διαπιστεύσεις, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider