Διεθνή
18-05-2021 | 13:46

Γερμανία: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι προσφυγές κατά του προγράμματος ομολόγων της ΕΚΤ

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ως απαράδεκτες και αβάσιμες απέρριψε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο τις αγωγές κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους δικαστές, τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχουν εφαρμόσει ορθώς την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. «Είναι προφανές ότι (η κυβέρνηση και η Bundestag) δεν υπερέβησαν τα όριά τους σε ό,τι αφορά την εκτίμηση, την αξιολόγηση και την διακριτική τους ευχέρεια», αναφέρει το Δικαστήριο.

Οι προσφυγές, από τον πρώην πολιτικό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (SCU) Πέτερ Γκαουβάιλερ και τον ιδρυτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε, αφορούσαν το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ του 2015, το οποίο είχε ως στόχο την ενίσχυση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Τον Μάιο του 2020 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα εν μέρει αντισυνταγματικό και είχε ζητήσει από τις νομισματικές αρχές να αποδείξουν την αναλογικότητα των αγορών ομολόγων. Διαφορετικά, δεν θα επιτρεπόταν στην Bundesbank να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Είχε δοθεί μάλιστα προθεσμία τριών μηνών για αυτό. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ αποδέσμευσε τα σχετικά έγγραφα στην γερμανική κυβέρνηση και στην Bundestag και τον Ιούλιο του 2020 το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έκρινε ότι είχαν εκτελεστεί σωστά οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι Γκαουβάιλερ και Λούκε ωστόσο επανήλθαν με νέες προσφυγές, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.