Διεθνή
06-05-2021 | 12:34

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μάγχη: Η Βρετανία στέλνει πλοία λόγω της διαμάχης του Τζέρσεϊ με τη Γαλλία

Newsroom
Μοιράσου το
Κλιμακώνεται η ένταση στη Μάγχη: Η Βρετανία στέλνει πλοία λόγω της διαμάχης του Τζέρσεϊ με τη Γαλλία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα στείλει δύο πλοία να για να εποπτεύουν την κατάσταση στο Τζέρσεϊ εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης με την Γαλλία για τα αλιευτικά δικαιώματα στην περιοχή μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και διαλόγου ανάμεσα στο Τζέρσεϊ και τη Γαλλία για την πρόσβαση στην αλιεία».

Οι αρχές του Τζέρσεϊ, του μεγαλύτερου από τα Channel Islands και διοικητικά ανεξάρτητου τμήματος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, κατηγορούν τη Γαλλία ότι ενεργεί δυσανάλογα με αυτό που συμβαίνει μετά και την απειλή του Παρισιού να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο νησί.

Το Τζέρσεϊ και τα υπόλοιπα Channel Islands βρίσκονται εγγύτερα στη Γαλλία από ό,τι στη Βρετανία. Το Τζέρσεϊ λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρους του ηλεκτρισμού από τη Γαλλία, με υποθαλάσσια καλώδια.

Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας Annick Girardin προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα, κατηγορώντας το Τζέρσεϊ ότι σταμάτησε να παραχωρεί άδειες στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στη βάση των όρων της μετά Brexit εμπορικής συμφωνίας του Ην. Βασιλείου με την ΕΕ.

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την επιβολή από το Τζέρσεϊ νέων όρων που απαιτούν από τους αλιείς να υποβάλλουν αποδεικτικά στοιχεία της παρελθοντικής αλιευτικής τους δραστηριότητας προκειμένου να λάβουν άδεια για να συνεχίσουν να πλέουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.