Ειδήσεις | Διεθνή
05-05-2021 | 15:39

Ειδικός Απεσταλμένος για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας εκτός ΕΕ ο Χρ. Στυλιανίδης

Newsroom
Μοιράσου το
Στυλιανίδης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Κύπριο υπήκοο, αποφάσισε να ορίσει Ειδικό Απεσταλμένο για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας των πεποιθήσεων εκτός ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με άμεση ισχύ.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα υπάγεται στον αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ηγείται του διαλόγου της Επιτροπής με εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις και κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις.

Η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία των πεποιθήσεων δέχονται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο σημερινός διορισμός καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα καθιερώσει διάλογο με τις εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε χώρες όπου υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων. Θα υποστηρίξει διαδικασίες διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου και θα ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών καθώς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αποριζοσπαστικοποίηση και την πρόληψη του εξτρεμισμού λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων σε τρίτες χώρες. Σε συνεργασία με αρχές τρίτων χωρών, θα προωθήσει τη θρησκευτική πολυμορφία και ανεκτικότητα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών. Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα συντονίζει στενά τις δραστηριότητές του με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως πρώην Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων από το 2014 έως το 2019, ο κ. Στυλιανίδης έχει επανειλημμένα αποδείξει την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη θρησκευτική ελευθερία. Κατά τη σταδιοδρομία του, πέραν της θητείας του ως Επιτρόπου, έχει ασκήσει διάφορα πολιτικά καθήκοντα υψηλού επιπέδου, χάρη στα οποία διαθέτει μεγάλη πείρα στην επικοινωνία και την εκπροσώπηση, καθώς και βαθιά γνώση των διεθνών οργανισμών, των θρησκευτικών φορέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.