IEA για εκπομπές άνθρακα: Μη βιώσιμη η ανάκαμψη από την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA για εκπομπές άνθρακα: Μη βιώσιμη η ανάκαμψη από την πανδημία
«Αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν κινηθούν γρήγορα για να μειώνουν τις εκπομπές τους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση το 2022», εκτιμά ο Birol.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια τείνουν να αυξηθούν κατά περίπου 5% φέτος επισκιάζοντας τις προσδοκίες για βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν σε 33 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, κάτι που αποτελεί μια αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίων τόνων σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Στην Παγκόσμια Επισκόπηση Ενέργειας 2021 που δημοσίευσε ο οργανισμός Τρίτη, αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών από το 2010 και τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία.

«Αυτή είναι μια έντονη προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19 είναι επί του παρόντος κάθε άλλο παρά βιώσιμη όσον αφορά στο κλίμα», δήλωσε στην έκθεση ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA. «Αν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν κινηθούν γρήγορα για να μειώνουν τις εκπομπές τους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση το 2022», πρόσθεσε.

Η έκθεση έρχεται σε μια στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόκεινται σε εντατική πίεση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι πολιτικοί και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν δημόσια την ανάγκη μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι ελπίδες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη - και επίτευξη των παγκόσμιων στόχων - επιδεινώνονται ραγδαία.

Ο Μπιρόλ εκτιμά ότι η άνοδος των εκπομπών φέτος πιθανότατα θα οφείλεται στην αναζωπύρωση της χρήσης άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με περισσότερο από το 80% της προβλεπόμενης ανάπτυξης να προέρχεται από την Ασία, με επικεφαλής την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2021, δήλωσε ο ΙΕΑ, αλλά θα παραμείνει «πολύ κάτω» από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 200 χώρες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι στην COP21 το 2015, συμφωνώντας να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια εικονική σύνοδο κορυφής για να συζητήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα με δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες αυτήν την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκόβη της Σκωτίας στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider