ΕΕ: Διανομή 651.000 δόσεων εμβολίου Covid σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Διανομή 651.000 δόσεων εμβολίου Covid σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων
Οι δόσεις αυτές των εμβολίων κατά της covid-19 θα αρχίσουν να διανέμονται από τις αρχές Μαΐου στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Τη διανομή 651.000 δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19 σε έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα συντονίσει η Αυστρία έως τον Αύγουστο στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ να προσφέρει βοήθεια σε γειτονικές χώρες και την Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για τον μηχανισμό μοιράσματος των εμβολίων κατά της covid-19 τον Ιανουάριο και εκτιμάται πως μετά τις πρώτες αυτές δόσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Η Αυστρία έχει διαπραγματευθεί συμφωνίες μεταξύ των Pfizer/BioNTech και των χωρών που θα λάβουν τα εμβόλια, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Βιένη θα προσφέρει μια χρηματοδοτική γέφυρα 11 εκατ. ευρώ, αν και τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πληρωθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις υποψήφιες και πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ποιες χώρες θα λάβουν εμβόλια

Οι δόσεις αυτές των εμβολίων κατά της covid-19 θα αρχίσουν να διανέμονται από τις αρχές Μαΐου στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Η Βοσνία θα λάβει τα περισσότερα εμβόλια, 214.000 δόσεις και θα ακολουθήσουν Αλβανία με 145.000 και Βόρεια Μακεδονία με 119.000. Η Σερβία θα λάβει μόνο 36.000 δόσεις.

Η Σερβία έχει μια από τις ταχύτερες εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της cοvid-19 στην Ευρώπη, όμως άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων που δεν ανήκουν στην ΕΕ σημειώνουν μικρότερη επιτυχία. Στη Βοσνία η έλλειψη εμβολίων κατά της covid-19 προκάλεσε διαδηλώσεις.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider