Διεθνή
14-04-2021 | 21:32

Η Πορτογαλία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου

Newsroom
Μοιράσου το
Η Πορτογαλία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Απριλίου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, καθώς οι ειδικοί του τομέα της υγείας προειδοποίησαν ότι η σταδιακή χαλάρωση του αυστηρού lockdown, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει στην κυβέρνηση εξουσίες προκειμένου να λαμβάνει έκτακτα μέτρα όπως την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, αν και η γενική τάση είναι αυτή τη στιγμή η χαλάρωση των μέτρων lockdown που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο, με στόχο την αναχαίτιση του χειρότερου τότε παγκοσμίως κύματος Covid-19.

Η Πορτογαλία άρχισε την άρση των περιορισμών τον περασμένο μήνα και έκτοτε άνοιξε ξανά ορισμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, εστιατόρια και ανοικτούς χώρους των καφετεριών, τα μουσεία και τα κομμωτήρια. Οι Πορτογάλοι βγήκαν έξω για να απολαύσουν τον ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, να δουν αγαπημένους και να απολαύσουν ένα γεύμα έξω, έπειτα από παραμονή δύο μηνών στο σπίτι.

Εάν εγκριθεί, η τρίτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για τη χαλάρωση του λοκντάουν θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Απριλίου, δίνοντας το πράσινο φως σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα και εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να επαναλειτουργήσουν, υπό περιορισμούς που έχουν σχεδιαστεί με στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Η Πορτογαλία μετρά 828.857 κρούσματα και 16.931 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Αν και ο δείκτης μόλυνσης καταγράφει πτώση, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν δύο εβδομάδες έως ένας μήνας προκειμένου ο δείκτης αυτός να μειωθεί στο όριο των 120 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο όρισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.