Capital Economics: Το πλήγμα που θα επιφέρει ο «πάγος» στην Johnson & Johnson στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Το πλήγμα που θα επιφέρει ο «πάγος» στην Johnson & Johnson στην ΕΕ

Νέο πλήγμα αναμένεται να επιφέρει η καθυστέρηση της έναρξης των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson όπως επισημαίνει η Capital Economics σε νέα έκθεση της. Όπως επισημαίνει, αυτό μπορεί να επιφέρει μια καθυστέρηση κατά ένα περίπου μήνα απέναντι στη «μάχη» με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Έτσι ο οίκος απαντά σε 5 καίριας σημασίας ερωτήματα: 

1) Ποιο είναι το πρόβλημα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Καταγράφηκαν περιστατικά σπάνιων και σοβαρών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε γυναίκες 18 έως 48 ετών. Σημειώνεται ότι παρόμοιες παρενέργειες διαπιστώθηκαν στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία («viral vector»).

2) Τι συνεπάγεται αυτό;

Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου για τώρα και η εταιρεία έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη, οι οποίες θα ξεκινούσαν σήμερα. Η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων ΕΜΑ, που ενέκρινε το εμβόλιο τον Μάρτιο, εξετάζει τα αμερικανικά δεδομένα.

3) Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη;

Είναι απίστευτα μη βοηθητικό, αλλά ήταν το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Capital Economics. Όπως εξηγεί, το εμβόλιο της J&J ήταν πολύ σημαντικό γιατί είναι μονοδοσικό. Αυτό συνεπάγεται πως 55 εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να παραδοθούν μέσα στο β΄ τρίμηνο αποτελούσαν το 1/4 της συνολικής «ικανότητας» που είχε η Ε.Ε. για τον πλήρη εμβολιασμό στο διάστημα αυτό. Ακόμα και εάν τελικά η αναστολή χορήγησης του εμβολίου δεν διαρκέσει για πάντα, ο περιορισμός της χρήσης του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα επιβραδύνει σημαντικά τους εμβολιασμούς.

insider

4) Τι θα γίνει  με τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια;

Όπως επισημαίνει η Capital Economics ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια θα περιοριστεί στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως συνέβη και με το εμβόλιο της AstraZeneca.  Τα εμβόλια που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο mRNA (Pfizer και Moderna) δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση για την ώρα. Όμως, αυτό σημαίνει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το σκεύασμα της Pfizer και άρα θα είναι ευάλωτο σε τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν γύρω από αυτό το εμβόλιο.

5) Τι σημαίνει αυτό για την άρση των lockdowns;

Ο σημερινός ρυθμός των εμβολιασμών ενδεχομένως να απειληθεί, τονίζει η Capital Economics. Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca, αυτό θα προκαλούσε καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στους εμβολιασμούς.  Η Capital Economics εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εμβολιάσουν το 50% των ενηλίκων έως τα μέσα του Ιουλίου, κάτι που θα επιτρέψει τη σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider